Här kan ni läsa Anne Haglunds krönika som publicerades i Sulkysport nummer 3:
I år kommer ett uppgraderat och förhoppningsvis vasst dopingreglemente. Det skulle trätt i kraft vid årsskiftet och var redan beslutat, men togs tillbaka av Svensk Travsports styrelse för att gås igenom en gång till innan det kan börja användas.
Rykten fungerar dessutom moraliskt nedbrytande för alla i sporten
Det är tydligen juristerna inom ST som i sista stund påverkat styrelsen att stoppa ikraftträdandet. Enligt media (Travronden) skulle det bero på att de inte anser att sporten kan ha strängare regler än Svensk Lag. Varför inte? Alla sporter har väl regler som är strängare och mer specificerade än den allmänna lagstiftningen och måste följas för att man ska få delta. Förutsättningen för att få licens är att du lovar att följa reglementet. Kraven på frihet från doping borde dessutom vara mycket strängare i vår sport än i andra sporter eftersom det är djur, som inte kan säga ifrån själva, det handlar om.
Fakta Anne Haglund
Tyvärr förekommer det rykten om att hästar dopas, detta är mycket tråkigt. Om det är sant är det fruktansvärt, djuren överutnyttjas och sportens grundidé om att den bästa prestationen ska segra sätts ur spel. Om det är falska rykten är det hemskt för de som misstänks. Rykten fungerar dessutom moraliskt nedbrytande för alla i sporten.
Jag uppmanar alla som hör rykten om doping eller känner till att det förekommer att direkt kontakta hästvälfärdsavdelningen på Svensk Travsport för att låta dem kontrollera sanningshalten istället för att sprida ryktena vidare. Det är inte skvaller, det är att ta ansvar för vår sports framtid. Ryktesspridning utan att ta ansvar och rapportera är däremot skvaller. En sport där doping förekommer förlorar snabbt i förtroende hos utövare och allmänhet.
varför har det blivit vanligt med italienska veterinärer i svenska travstallar?
Om man lyssnar på ryktena som florerar i travsporten kan man höra att mycket verkar hämtat från humanidrottens uthållighetsgrenar som till exempel cykelsporten. Nu kanske jag sticker ut hakan, men varför har det blivit vanligt med italienska veterinärer i svenska travstallar? Jag hoppas verkligen det beror på att dessa veterinärer är överlägsna att utreda hältor och hitta övriga orsaker till sjukdomar.
Det reglemente som ska ersättas var tydligen juridiskt tandlöst. Det har förekommit att av Svensk Travsport utsända kontrollanter hittat utrustning och preparat som uppenbarligen använts eller skulle användas. Men eftersom man inte lyckats ta förövaren på bar gärning har påföljden blivit ingen eller löjligt låg. Jag hoppas verkligen att det nya reglementet inte har några kryphål för sporten har inte råd med att fuskare lyckas.
Påföljderna graderas efter om dopingen är avsiktlig, följd av grov oaktsamhet eller följd av oaktsamhet
Det nya reglementet (som förhoppningsvis snart träder ikraft) har en vidare omfattning än sina föregångare. Man förbjuder substanser som kan ha inverkan på hästens prestation, man namnger dem inte alla, utan själva målet att under tävling påverka hästen med substanser som gör den bättre är förbjudet. Det är en strålande idé eftersom man historiskt sett vet att dopare alltid hittar substanser att använda innan sporten har förstått det. Sedan gäller det att laboratorierna är tillräckligt vassa för att påvisa substanserna i dopingproverna.
Det har länge varit så att alla mediciner som finns hos tränaren ska vara utskrivna till namngiven häst. Nytt är däremot att tränaren inte får inneha veterinärmedicinsk utrustning som enbart får utnyttjas av behörig person. Det betyder att det till exempel inte får finnas en nässvalgssond i stallet, eftersom det enbart är veterinär som får nässvalgsondera en häst. Tränaren får heller inte inneha förbjudna substanser, ämnen eller läkemedel. Det betyder att om det finns till exempel bikarbonat eller hormoner i stallet så hjälper det inte om tränaren hävdar att han inte använt dem.
Om brottet upprepas dubblas bötesbeloppet
Tränaren har också ansvar för vad alla andra anlitade och anställda personer gör i stallet. Om hästen inte finns på någon träningslista ansvarar ägaren inför detta reglemente.
Det finns för många substanser så kallade rapporteringsnivåer. Det betyder att en viss mängd, som med säkerhet inte kan påverka hästen, tillåts. Tidigare gällde nolltolerans. Det är mycket bra då laboratorierna idag kan spåra mycket små mängder av preparat och hästar kan ha stor skillnad i utsöndringshastighet.
Påföljderna graderas efter om dopingen är avsiktlig, följd av grov oaktsamhet eller följd av oaktsamhet. Det är mycket viktigt, det måste vara stor skillnad på påföljd om du missat någon dag på karenstiden för en antibiotikakur eller om du dopat avsiktligt för att förhöja prestationen.
Om dopingen är avsiktlig utdöms beträdandeförbud och licensen dras in på minst två år till för alltid. Är det förbjuden substans som hittats är det minst fyra års licensindragning och tillträdesförbud. Det tillkommer också böter på högst en miljon kronor.
Om dopingen är ett resultat av grov oaktsamhet blir det licensindragning och tillträdesförbud på sex månader till fem år samt böter på högst en miljon. Om brottet är en följd av enbart oaktsamhet är normalpåföljden böter (10.000-1.000.000 kr) och räknas på, vid förstagångstillfället två procent av årsgenomsnittet av prispengar i träningsverksamheten plus tio procent av förstapriset i aktuellt lopp. Om brottet upprepas dubblas bötesbeloppet.
Innehav av mediciner, sprutor och kanyler som ej är utskriven till namngiven häst under ordinerad behandlingstid, underlåtenhet att föra eller lämna ut behandlingjournal eller om receptlagd medicin inte är inlåst, kan ge kännbara straff, upp till 100.000 kronor i böter och rid/körförbud, anmälningsförbud eller tillträdesförbud i upp till sex månader.
Det är också ett krav att föra behandlingsjournal på allt som tillförs hästarna. Kravet finns sedan tidigare men nu kommer det att bestraffas om det inte sköts på korrekt sätt av tränaren.
Vi bedriver en sport med djur inblandade. Det är bra med höga krav, det är viktigt att regler är strikta och att de efterlevs. Vi är beroende av att ha högt förtroende bland djurrättsaktivister, spelare och allmänhet.
***
Fotnot: Denna veckas krönikör är Klaus Koch.