Här kan ni läsa Anne Haglunds krönika som publicerades i Sulkysport nummer 16:
Äntligen är våren här och det är dags för fölen att komma. Att övervaka fölningen så att allt blir rätt under både förlossningen och de första livsviktiga timmarna är något alla uppfödare får vara med om under vårmånaderna. Här är en sammanfattning av vad man ska tänka på:
Ett sto går dräktigt i elva månader plus/minus tre veckor är dräktighetstiden i genomsnitt 336 dagar.
Det är alltså ibland mycket svårt att förutse fölning
Det är viktigt att övervaka fölningen för att kunna hjälpa till om något går på tok. Idag finns det fina hjälpmedel som kameror som kan kopplas till mobiler och datorer. Det finns också sändare som kan sys fast i vulva som reagerar när fölet börjar komma. Bristen med detta är att om inga fosterdelar kommer så larmar den inte. Jag använder en sändare som sitter på en sele som via ett simkort ringer min mobil när stoet lägger sig på sidan. Nästan alla ston ligger på sidan när de fölar, men det finns en liten procent som fölar stående. Det finns också ett kalciumtest för att testa mjölken med som ska ringa in tiden för fölning. Inte heller detta är hundraprocentigt. Det är därför viktigt att lära sig titta efter tecken på förestående fölning.
Fakta Anne Haglund
Några veckor före fölning börjar bäckenbanden slappas, ligamenten runt bäckenet mjuknar och bäckenet ser lite toppigare ut, mjölken börjar fylla ut juvret. Sista dagarna före fölning fyller även spenarna ut. Det säkraste tecknet är att sekretet i juvret slår om till mjölk, alltså att sekretet blir vitt. Tryck ut en liten mängd mjölk morgon och kväll och se när mjölken kommer, då brukar det bli föl inom ett dygn.
Hos ston som ska föla första gången händer det att de fölar utan att först fylla ut spenar och bilda vit mjölk. Vissa ston ändrar beteende före fölning, en del drar sig undan och en del blir oroliga. Ändrat beteende kan vara ett tecken. Vaxproppar på spenarna, stelnad råmjölk som sitter i spenöppningen, är ett tecken som hästfolk brukar känna till. Långt ifrån alla ston visar vaxproppar, men om de finns så är fölningen nära. En del ston läcker mjölk före fölning och det är inte alls bra, den viktiga råmjölken rinner ut. Det kan hjälpa att ha stoet inne så hon rör sig mindre och att tejpa spenarna.
ha koll på telefonnummer till jourhavande veterinär
Det är alltså ibland mycket svårt att förutse fölning. Ston har också en fantastisk förmåga att vänta med fölningen tills det blivit stilla och lugnt omkring henne, de flesta fölningar sker därför nattetid.
Öppningsstadiet varar upp till fem timmar. Under denna tid öppnar sig livmoderhalsen och fölet vrider sig så ryggen kommer uppåt. Vissa ston visar oro och svettningar men på andra märker man inget alls. När fostervattnet går brukar stoet lägga sig och utdrivningsstadiet sätter igång. Fosterblåsan ska synas inom 15-20 minuter. Då börjar krystvärkarna och fosterdelar ska börja komma fram inom 20 minuter. Ser man två små hovar och en nos däremellan är allt som det ska.
Stoet fölar normalt sett fort med kraftfulla värkar och det är oftast svårt för veterinär att hinna fram i tid för att lägerätta ett felläge. I förberedelserna inför fölning bör du ha koll på telefonnummer till jourhavande veterinär. Många hästägare har klarat av att rätta enkla fellägen själva under telefonkontakt med veterinär. Om du går in och känner efter felläge och ska försöka rätta det så tänk på säkerhet och hygien. Noggrann tvätt av armar och händer är obligatoriskt innan du går in och undersöker.
Sugreflexen finns normalt direkt
När fölet kommit ut så låt det ligga kvar, oftast med bakbenen kvar i stoet, då håller hon sig lugnare. Hjälp fölet att frigöra nosen från hinnor och se att andningen kommer igång. Gå sedan lugnt ut ur boxen så att du förhindrar att stoet reser sig för tidigt. Det är viktigt för att blodet som finns i moderkakan kan pumpas över till fölet. Brister navelsträngen för tidigt förlorar fölet värdefullt blod.
När stoet reser sig brister navelsträngen på ett naturligt ställe. Navelsträngstumpen spolas lämpligen med klorhexidinlösning. När stoet rest sig börjar hon slicka fölet torrt. Banden mellan dem etableras samtidigt som mjölknedsläppningen stimuleras genom hormoner som finns i fostervätskan.
Fölet bör resa sig inom en till tre timmar. Underlaget måste vara fast så att det får fäste att resa sig. Fölet bör dia inom två-tre timmar. För föl är det fullkomligt livsnödvändigt med råmjölk. Till skillnad från andra husdjur och människa föds föl helt utan antikroppar och får dessa från råmjölken. Föltarmen är helt öppen för att släppa in antikroppar de första sex levnadstimmarna. Därefter minskar tarmens genomsläpplighet successivt tills att vara helt stängd efter 24 timmar från födsel.
Man kan lätt testa råmjölkens innehåll av antikroppar genom en enkel refraktometer. Om råmjölken är dålig, till exempel om stoet läckt mjölk, måste man ge råmjölk från annat sto eller plasmadropp. Är man orolig för om fölet fått för lite råmjölk kan veterinären ta ett blodprov i stallet och direkt kolla antikroppsinnehållet i fölblodet med en så kallad. Foal-Snap.
Det är mycket bra att så snart stoet rest sig mjölka ur två-tre deciliter i en nappflaska med napp för lamm och ge fölet när det ligger på bröstet. Sugreflexen finns normalt direkt. Man säkerställer på så sätt att fölet får i sig de livsviktiga antikropparna och samtidigt ger man det extra energi som behövs till de första besvärliga försöken till att resa sig och söka juvret.
När fölet hittat juvret och börjat dia är det en härlig känsla. Det kvarstår nu att se till att tarmbecket (mekonium), den första avföringen, går. Det är ganska vanligt att föl får mekoniumförstoppning, ge gärna microlax vid minsta misstanke.
Man ska också ha koll på att fölet urinerar. Problem med detta är inte så vanligt och symtom uppträder de närmsta dygnen.
Innan man kan gå och vila måste man kontrollera att stoets efterbörd går. Det ska ske inom sex timmar, annars krävs veterinärhjälp. Man kan stimulera efterbördsavgång genom att knyta upp efterbörden till en boll och släppa ut stoet en stund utan föl, det stimulerar avlossning.
***
Fotnot: Denna veckas krönikör är Anders Ström