Här kan ni läsa Håkan ”Lillis” Olssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 43:
Så här i VM-tider när International Trot nyligen har avgjorts i New York igen slår det mig en tanke. Loppet återupplivades 2015 efter några år i dvala och körs numera på Yonkers. Kördes första gången 1959 då franske Jamin vann och gick då på Roosevelt Raceway.
Jag tänkte göra en liten översikt över vad den trefaldige VM-vinnaren Ideal du Gazeau egentligen betytt som avelshingst. Han importerades ju till Sverige och kom hit under minst sagt uppmärksammade former.
De flesta jag hört som har haft synpunkter i ämnet anser att han inte lämnade någonting av värde överhuvudtaget. Delar inte helt den synpunkten, så jag tänkte botanisera lite i stamboken så här när vi nu har facit efter så många år.
Håkan "Lillis" Olsson
Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.
Köpet av den franska nationalidolen delade landet i två läger. De som hurrade och välkomnade den friska satsningen som köpet innebar och de som inte höll tummarna. De flesta vinnarna hittar vi bland de uppfödare som betäckte med honom första året och sedan sålde. De fick nämligen bra betalt.
Om vi tar VM så vann han själv det loppet tre gånger och hans son His Majesty gjorde om bravaden 1995.
His Majesty var för övrigt en gångbar travare som också vann Sundsvall Open Trot och slutade trea i Åby Stora Pris.
En Derbyvinnare är alltid en Derbyvinnare och den bäste i hela kullen, eller hur?
Dottern Lovely Godiva var tvåa i Prix d’Amérique, vann Prix de France, Stochampionatet, vinnare i Breeders Crown både som tre- och fyraåring och otalet internationella storlopp, totalt 46 segrar, 11,5 miljoner kronor i den tidens pengar och klassad som ett av de allra bästa ston som fötts i Sverige. Så vann hon S:t Leger mot hingstarna, på den tiden det var ett av årgångens stora lopp.
Hennes två år äldre syster Princess Godiva, född 1988, var finaltvåa i Breeders Crown, fick ihop en bankbok på 1,1 miljoner och har som fölsto producerat Maestrale Spin, 303.000 euro.
Peace On Earth, Derbyfinalist, Kriteriefinalist, vinnare av Sprintermästaren och Färjestads Nordiska Treåringspris (E3:s föregångare). Som avelshingst blev han pappa till nio miljonärer.
Två norska Derbyvinnare finns i historieboken, Mr Moxy och stoet Won Eleven L. som sedan själv också lämnade en Derbyvinnare i Makarov. Morfar till Thai Tanic, också han norsk Derby- och Kriterievinnare och tvåa slutligen i Elitloppet.
”Plötsligt händer det”
En Derbyvinnare är alltid en Derbyvinnare och den bäste i hela kullen, eller hur?
Lars G Edvinssons Lord Gazeau var tvåa i sitt Europaderby.
I Finland blev Ideal du Gazeau far till den dubble finske mästaren Riding Sponsor.
Och så vill jag också nämna Mill Ali, som vann en gulddivision hemma på Bergsåker för Alf Jonsson, en seger som gav eko ända upp i Ådalen. Han tog totalt 28 segrar och tjänade 1,4 miljoner.
På avdelningen svenska rekord finns också Eva Gazeau, svenskt rekord i debuten som tvååring, och Heaven Can Wait, svenskt rekord för treåriga ston och mor till Perfect Sund, 3.166.000 kronor.
713 svenskfödda avkommor, inklusive mockinländare.
19.924 starter som gav 2.327 segrar och en total vinstsumma på över 106 miljoner. Värdeomdöme A! 22 svenska miljonärer med den tidens pengar.
De hingstar som får betäcka bra ston lever gärna vidare i statistiken över bästa morfar. Ideal du Gazeau klarar sig bra där också. Morfar till Gidde Palema, en av Sveriges mest framgångsrika travare, Elitloppsvinnare med mera och med en vinstsumma på över 27 miljoner kronor. På den listan ryms också Thai Tanic 6,1 miljoner, Lass Zephyr 9,7 miljoner och Derbytvåan Simb Chaplin, 5,8 miljoner.
Ett svenskt spelbolag med säte på Gotland använder devisen ”Plötsligt händer det”. Precis så upplever jag det är att använda franska hingstar.
Vår syn på vad som är bra stam kan kanske illustreras på följande ironiska sätt. När ”Idealen” kom till Sverige föregicks han av en helsyster vid namn Nadege du Gazeau. Hon gick i en hage på Alebäck Stuteri utanför Lidköping hon också.
Hon var tämligen meritlös på banan, men hade väl bra stam eftersom hon hade en helbror med en meritlista som ingen annan, vunnit VM tre gånger, Prix d’Amérique och Elitloppet med mera.
Vi kan väl i alla fall vara överens om att Ideal du Gazeau var snygg? Och att han satt en del spår efter sig, inte bara i snacket utan också i resultatlistorna.
***
Fotnot: Denna veckas krönikör är Kristian Borell om att det borde finnas potential för travet att göra samma resa som fotbollen.