Här kan ni läsa Håkan ”Lillis” Olssons krönika som publicerades i Sulkysport nummer 23:
Kollega Kristian Borell skriver i en krönika i Sulkysport att han älskar travkalendern med alla lopp och deras historia. Han talar om underbar magi och nämner i sammanhanget Elitloppet, Sprintermästaren, Svenskt Travderby, Stochampionatet, Hugo Åbergs Memorial och SLAGET VID AXEVALLA HED.
I tävlingen om längsta namnet på rubriker för travlopp skickar Solvalla fram ”Hästägare-
förenings Vårvintervandringspris”, men blir slagna av Axevalla med Hertiginnan av Västergötland, Kronprinsessan Victorias lopp.
Om vi då skulle ta historien om namnet Slaget vid Axevalla hed
Bollnäs bidrar med Prinsessan Madeleines Pokal – för bevarandet av den svenska kallblodsrasen. Ett lopp för fyråriga svenska, norska och finska kallblodiga. Finska kallblod var det. Skulle inte rasen bevaras?
Den kortaste rubriken på ett travlopp är väl egentligen E3. För treåriga europafödda hästar. Fyndigt? (Jag har hittat på det själv.)
Håkan "Lillis" Olsson
Bor: Örebro.
Första egna hästen: Una Roy som Kaj Widell och jag hittade på Gotland med Bengt Molins hjälp, 21 segrar, flertalet rikstotosegrar.
Bästa häst: Avelshingsten Crowntron som stod i svensk avel två år och lämnade Derbyvinnare i båda kullarna; 1990 Queen L och 1991 Sans Rival.
Bästa travminnet: När delägde Elgin Almahurst var tvåa i Peter Haughton Memorial 1985 och tjänade 250.000 dollar. Express Ride vann.
Intressen förutom trav: Ishockey.
Om vi då skulle ta historien om namnet Slaget vid Axevalla hed.
Jag tyckte att Stochampionatshelgen skulle ha ett treåringslopp, gärna med ett klatschigt namn. Och eftersom Axevalla ligger nära den hed där beväringarna övade en gång i tiden och där ett pansarmuseum finns tyckte jag det vara lämpligt att efterapa det amerikanska storloppet The Battle of Saratoga, som man kör upstate New York, efter det amerikanska frihets-
kriget.
Det blev också lite av inbördeskrig när vi på Axevalla skulle köra trav i två dagar och sedan i tre. Men det kriget vann västgötarna som tur var.
På heden vid Axvall finns hur många enbuskar som helst och det sägs att det finns en buske för varje svordom som en beväring slängt ur sig.
Speedy Fly och Rex Håleryd galopperade bort sig i den första upplagan och segern gick till en riktig proffsig amatör från Sundsvall i Bert Sjöblom, som reste ned till Skaraslätten med sin Pay Please och kammade hem förstapriset på 20.000 kronor.
Raden av vinnare innehåller i alla fall en hel del gångbara namn under tidigt 1980-tal Evita Broline, Quiggin och Indus och under senare tid Formula One.
Numera döps travlopp till vad som helst faktiskt
Text hämtad från garnisonsmuseet i Skaraborg : ”Orten Axvall gjorde sig redan under första delen av 1300-talet känd som en plats där kungens män hade sin hemvist. Det var då Axevalla hus fick en framträdande plats i den Svenska historien. Där cirka 1.000 meter öster om museet, på andra sidan heden, vistades kungens lagmän och skatteindrivare på borgen. Området ansågs vara ointaglig efter ett antal försök som bland andra den uppretade allmogen i området gjorde.
Dock vid slutet av 1400-talet lyckades det allmogen att ta sig över vallgravarna och in på borgen och bränna ner densamma. Marken runt berget Billingen hade sedan denna tid uppgiften att vara en kronans jägarbacke fram tills platsen togs i bruk som övningshed.”
Numera döps travlopp till vad som helst faktiskt. Reklam för egna arrangemang. Tjejkväll och datum eller Hyr utställningsplats är några exempel. Okej, men inte så bra när de dyker upp i auktionskataloger världen över.
”Brodern är vinnare av Välkommen till Hattparaden 10 maj” har jag svårt för att tro att auktionisten skulle förstärka stam och rekord med. Seger i Korvringen Cup har jag dock hört vid en USA-auktion.
Några andra lopp jag satt själv satt rubriker på är Sundsvall Open Trot. Bergsåker behövde ett stort lopp en fast dag i almanackan och fick det 1996 när His Majesty och Torbjörn Jansson var ofina att besegra Zoogin. Vi skulle sätta Sundsvall på den internationella travkartan var tanken och så har det väl också blivit. Sundsvall Open var det ursprungliga namnet ända tills man ringde från Sundsvalls Tidning och påpekade att det redan fanns en tennisturnering med det namnet. Upptaget alltså, då lade vi till Trot.
Och internationellt var det också meningen att Örebro skulle bli med ett långlopp som numera ligger stadigt fast första lördagen i maj. Orebro Int’l med lite annorlunda stavning. Som en flygplats. Där har vi nått målet med uppmärksamhet eftersom många säger: ”Loppet med det konstiga namnet”.
Däremot har ju hästnamn av förklarliga namn en begränsning. 18 positioner med mellanslag inräknat. Hur Virserums Expressen, tvåa i Silverstoet, kunde slinka igenom vet vi inte. Om det skrivits i ett ord hade det däremot varit klart direkt.
Sedan var det ju synd att inte Uvereds Öfsadröp blev inbjuden till VM i New York. Han blev exporterad till Tyskland och hur det tyska uttalet låter känner jag inte till.
Hästnamn låter betydligt bättre på engelska och ska nog inte alltid översättas.
>> Fotnot: The Battle of Saratoga ägde rum 7 oktober 1777. De amerikanska trupperna vann stort över den brittiska armén. Detta blev en strategiskt väldigt viktig seger för de amerikanska frihetskämparna. Två vckor senare kapitulerade den engelske generalen Burgoyne och både Frankrike (som redan stödde frihetskämparna) och Spanien gick med i kriget på den amerikanska sidan – alltså mot Storbritannien vilket försökte försvara och behålla sina kolonier.
Källa: Wikipedia.
***
Fotnot: Denna veckas krönikör är Kristian Borell om alla hästar som valde bort Elitloppet.