Här kan ni lösa Maria Törnqvists krönika som publicerades i Sulkysport nummer 49 2019:
Den första decembersnön har precis lagt sig utanför dörren. Temperaturmätaren står på härliga minus fem. Jag kan nog tala för alla i branschen att det var efterlängtat efter att hela november bombat Sverige med tungt regn.
Vad är det då som gör att alla hästskötare, tränare, hovslagare, kuskar med flera orkar kliva upp på morgonen och fortsätta? Svaret skulle kunna ha varit pengar… men jag skulle vilja påstå att utan HÄSTEN så hade ingenting varit möjligt. Mitt i all debatt och osämja mellan tränare, kuskar och spelare angående barfotainformation, helstängt, bikar och utrustning så har själva hästen glömts bort.
Maria Törnqvist
Namn: Maria Törnqvist
Född: 20 januari 1988
Uppväxt: Utanför Göteborg
Fritidsintresse: Att träna och laga mat
Karriär: Examen från travgymnasiet på Wången 2006. Arbetat som lärling hos bland andra Åke Svanstedt, Marcus Svedberg. Tog ut proffstränarlicens 2016.
Hästar i träning: 25
Bästa häst i stallet: Rolex Bigi, 1.11,2am/1.282.800kr
Träningsanläggning: Stall Däningsholm i Fåglum.
Det är den som har huvudrollen. Och det är hästen som skall spela rollen i framtiden.
Vi får inte glömma det. För oavsett hur hårt vi tränar, hur hårt vi pressar dem till prestationer och vilken utrustning vi hänger på dem i lopp, så är ingen av oss någonting utan själva hästen. Kom ihåg det….
En kampanj som jag verkligen har får upp ögonen för och som jag verkligen tycker är en väldigt bra idé är ”Gilla Häst”. Jag tror att det är delvis personer på ATG som ligger bakom idén.
Tanken är att via sociala media sprida positiva budskap kring hästbranschen och lyfta precis allt det som är bra med just hästar. Jag tycker att det är absolut fenomenalt att dom allra största profilerna och idolerna inom hästnäringen får sprida sin kärlek till djuret och skicka ut detta budskap absolut så långt det bara går.
Jag hoppas och tror att hästnäringen i framtiden kommer att jobba mera enat i framtiden.
Kommer att sno en idé från en god vän som jag talade med i förra veckan. Vi var enade om att det positiva inom svensk travsport måste spridas. Inte bara de som gnäller högst. De som gör bra ifrån sig och som faktiskt förhåller sig till reglerna och kör ”fair”.
Att på stora hästgalan inte bara prisa den skötare som vunnit flest antal segrar på V75 med sina passhästar. Utan att utvidga och ge pris till en eldsjäl inom travet. Någon som gör gott och sprider positiv energi och delar med sig av detta till andra. Någon som är en ambassadör och som kanske inte fått stå högst upp på prispallen ändå. Någon som kanske dag ut och dag in delar med sig av värdefulla kunskaper på en travskola eller en skötare som dag ut och dag in aldrig är sjuk utan sliter med sina hästar och ger dem sitt yttersta utan att få vinna på V75 varje lördag för att hästen inte är ”good enough”.
Även den kusk som kört mest ”fair” under året.
Att allt inte blir så förutsägbart. Givetvis ska också den som har bäst resultat och stått för makalösa prestationer prisas.
Sist men inte minst så måste jag bara säga att jag dock är oerhört besviken efter att ha läst domen som friade en tränare för sexuella trakasserier mot en ung tjej. Svensk Travsport har jobbat hårt med ”schysst stall” och me-too. Om det nu fanns minsta bevisning och inte bara anklagelser så är det skandal att kunna ”komma undan”. Det ska vara absolut nolltolerans om vi nu ska vara en trovärdig bransch när det snart är 2020. Det finns några som säger att detta inte existerar och att det är tomma anklagelser. Men tänk om det var er dotter som råkat ut för detta? Hade ni fortfarande sagt att det inte existerade?
Jag lider med tösen som tagit mod till sig, blottat sig och sina skuldkänslor.
Så får hon ett slag i ansiktet tillbaka ….. INTE OKEJ !
Skärpning eller avgå.
>> Om Gilla Häst:
Gilla Häst såg dagens ljus inför riksdagsvalet 2014 då ATG kraftsamlade med stöd av hästorganisationerna för att sprida och stärka hästens roll i samhället. Nu tas nästa steg och Gilla Häst kommer i huvudsak drivas via Hästnäringens Nationella Stiftelse.
Syftet är att ta vid där allt började; genom att dela med oss av goda exempel där hästar gjort skillnad, synliggöra initiativ med välgörande hästkrafter och lyfta projekt och satsningar som gjort det möjligt för fler att komma nära hästen, vill vi kort och gott få fler att prata häst – och få fler att gilla häst.
Källa: gillahast.se
***
Fotnot: Denna veckas krönikör är Anne Haglund.