Fokustema
Insändare
Läs senare

Tre förspillda år

Tjänstemän i Svensk Travsport fick för tre år sedan uppdraget att förenkla licensbestämmelserna för körning i travlopp. Efter denna mycket långa behandlingstid lade man i år fram förslaget som sedan antogs. Ett hastverk på rekordlång tid!
Av
Mikael Melefors, ordförande Travhästägarna

Vad man ägnat sig åt under de gångna tre åren kan man ju fundera över – men kanske är det bättre att inte veta…

Travhästägarna (paraplyorganisation för travbanornas lokala hästägarföreningar), hästägarnas lokalföreningar och enskilda medlemmar fick läsa om det redan tagna reglementet i pressen som fick informationen innan alla BAS-organisationerna tagit del av innehållet.

Faktum är att varken BAS-organisationerna Travhästägarna eller Sveriges Travamatörers Riksförbund hade plats i licenskommittén.

Osökt undrar man vad ST BAS står för när man går förbi två stora välorganiserade medlemmar – ställer dem utanför kommittén och inte ens lämnar förslaget på remiss. När vi väl får tillgång till bestämmelserna är allt klappat och klart och författarnas tillkortakommanden finns på pränt i all sin svaghet.

Hästägarna är ryggraden i svensk travsport. Vi ensamma är ägare av de produktionsmedel som så många livnär sig på, från foderproducenter till tjänstemän. Att sätta våra arbetstagare att fatta beslut om vilken kompetens som skall finnas hos de personer som beviljas ynnesten att ta hand om våra hästar är fullständigt oacceptabelt.

Ett exempel: Många av våra medlemmar har häst i professionell träning, men vill köra amatörlopp ett antal gånger per år. Detta har man omöjliggjort med det liggande förslaget. Vi förstår den upprördhet i travamatörleden som kommit till uttryck i Sulkysport!

Vi förordar att Svensk Travsports styrelse (alternativt representanter för nämnda styrelse) sätter sig ner tillsammans med berörda BAS organisationer och ser hur vi tillsammans långsiktigt kan lösa de problem som nu finns. Från hästägarsidan ser vi att en väg att rekrytera nya hästägare via amatörsporten helt stängs, något som oroar i en tid när vi förlorar utövare och ägare i allt snabbare takt!

”Landets amatörer är fullständigt överkörda”

Fokustema
Insändare
Läs senare

Ryggdunkarnas val

Svensk Travsport har ett intressant och troligen stormigt fullmäktige att se fram emot. Problemet ligger inte bara framåt i tiden utan även bakåt. Då bör man väl istället säkerställa att det blir så bra som möjligt istället för att försöka släta över och stoppa huvudet i sanden samtidigt som man låtsas att man inte gjort något fel.
Av
Henrik Olsson

Till en början är det ju intressant att Fredrik Tenfält blev vald till ordförande för valberedningen. Här missades den detaljen att det låg en färdigskriven misstroendeförklaring mot honom då han var ordförande i Åby Travsällskap. Då Fredrik självmant valde lämna sin plats togs misstroendet aldrig upp. Hur kunde valberedningsnämnden missa denna detalj? Man gjorde helt enkelt inte sitt fullständiga jobb och undersökte!

I valberedningsnämnden som föreslog Tenfält satt bland andra Anders Jonsson och Mikael Melefors. Att dessa två nu plötsligt är föreslagna till ST:s styrelse kan man ju då lätt förstå. En kompis överger aldrig en kompis – så enkelt är det!

Anders Jonsson har en hel del intressant på sitt CV. Han var exempelvis ordförande en kort period i Travhästägarna. Under den korta perioden hann såväl en styrelseledamot som en hel förening att lämna. Till på köpet ställde hela styrelsen sina platser till förfogande.

Ett annat exempel är när han som ordförande i Dalatravet rekommenderade Jörgen Westholm att byta bantillhörighet om det inte passade. Jag tror med all säkerhet att Jörgen skulle tas emot med öppna armar på andra banor.

Mikael Melefors har även han några intressanta punkter på sitt CV. Svartträningen av Corky är en sak där han blev fälld i överdomstolen för att ha brutit mot regler inom Svensk Travsport.

Att Melefors dessutom var med och stod bakom uteslutande av cirka 25 procent av medlemmarna (Åby Travhästägareförening) som ordförande i BAS-organisationen Travhästägarna är en helt annan.

Kerstin Peterson-Brodda är ordförande i Skånska Travsällskapet. Där har styrelsen fått skarp kritik för att man gjort det, troligen, ödesdigra misstaget att inte indexreglera försäljningen av marken. Att hon dessutom ljög om att Skånska Travsällskapet lånat ut pengar till Per Nordström för att han, som egen företagare, skulle ha möjlighet betala in skatt är ju också något att beakta.

Så kort och gott föreslår valberedningen tre personer där en anser att banans största tränare lika gärna kan flytta, en som brutit mot ST:s regelverk och en som ljuger hela Trav-Sverige rakt upp i ansiktet.

Känns detta seriöst eller som ett gäng kompisar som hjälper varandra så gott man kan?

 

Fokustema
Insändare
Läs senare

Förnyelseförslag med tveksamheter

Nu har ST:s valberedning med ordförande Fredrik Tenfält i spetsen framkommit med sitt ”förnyelseförslag” till styrelsesammansättning för omorganiserade ST, ATG och HNS.
Av
Tony Löfqvist
Insändarskribenten anser att det är tveksamheter kring valberedningens förslag till nya styrelseledamöter i ST. Foto: Todd Craven
Insändarskribenten anser att det är tveksamheter kring valberedningens förslag till nya styrelseledamöter i ST. Foto: Todd Craven

Valberedningens ordförande Fredrik Tenfält valdes av ST:s fullmäktige den 21 april 2021 trots att en majoritet av styrelsen för Åbys Travsällskap (ÅTS) tillsammans med samtliga Åby BAS-föreningar samt Åbys tjänstemän tydligt meddelade och avgav faktainformation mot detta val på fullmäktigemötet.

Åbys avståndstagande baserades på personens avsaknad av kompetens i sitt tidigare hanterande av Åby samt dess dotterbolag. Vilket sammantaget orsakat Åby Travsällskap mångmiljonförluster och mångåriga undermåliga avtal, vilket tydligt gick att läsa i av ÅTS utskickade årsredovisning samt dotterbolaget Åby Mat & Möten.

Ovan bestyrktes tidigare i veckan av den nya styrelsen på ÅTS årsmöte! Muntlig utdömning gavs av sakkunniga styrelsemedlemmar av i stort sett samtliga tidigare satsningar inklusive inkompetent tecknade avtal samt drift. Medlemmarna utlovades fortsatt genomlysning av styrelsen av detta tidigare haveri och även ny framtid med TRAVSATSNINGAR, vilket applåderades av stämman.

Analys vad valberedningens ordförande gett svensk travsport för kompetenser till att föra vår sport ut ur mörkret genom förnyelse och friska idéer kan man också fundera över.

Anders Jonsson, Romme, var en av de personer som satt i valberedningsnämnden som föreslog den sittande valberedningen. En av hans senaste meriter är ett citat från honom i ASVT:s tidning; ”de beslut om nya organ som togs på det extra fullmäktigemötet togs utan att stadgarna ändrats. Men eftersom ingen protesterade gick det bra.”

Inga problem med stadgebrott här inte!

Mikael Melefors satt precis som Anders Jonsson i valberedningsnämnden som föreslog ST:s valberedning. Att personen tydligt ej är välkommen i travsällskapet på sin egen hemmabana (Umåker) är inget som noterats av valberedningen överhuvudtaget.

Värt att notera är förstås Jägersros markavtal med MKB Fastighets AB, vars verkställande direktör är Marie Thelander Dellhag som även hon är föreslagen till ST:s styrelse precis som Skånska Travsällskapets ordförande Kerstin Peterson-Brodda. Kan bli intressanta diskussioner framöver…

Som underlag för mina personliga reflektioner ovan ber jag intresserade att även notera valberedningens ordförandes samt ST tjänstemans nyligen publicerade kommentarer i Expressen där Lutfi Kolgjini liknar valberedningens förslag vid en ”statskupp”.

Valberedningens ordförande Fredrik Tenfält slog från sig kritiken i Expressen:

”Man påstår att personerna inte är kompetenta att sitta i styrelsen. Jag har inga kommentarer till den typen av påstående. Man väljs också in i valberedningen för att man har kontakter och personkännedom.”

Fråga: Kan Fredrik Tenfält utveckla vilka kontakter och personkännedom han har?

Travförbundets vice vd Ulf Hörnberg ser dock inget konstigt i att två namn som varit med och tagit fram valberedningen nu är aktuella för styrelsen eller stadgebrott;

”Jag kan inte se problematiken. Vi är inte en större förening än så. Sådant kan hända, det var ett år sedan. De är aktuella för styrelsen på helt andra premisser”, och han fortsätter: ”Det är en avvikelse från stadgarna och det hade aldrig skett om vi inte varit inne på nya stadgar. Det är inga konstigheter, det handlar om många fler val nu och ett sätt att möjliggöra för valberedningen att göra ett bra jobb.”

Fråga: Ulf var vänlig och förklara för ägarna under vilka premisser du som travtjänsteman har med att göra vad det gäller ämnen ägarstyrning, stadgar eller styrelsetillsättningar?

  • Konstaterande:

– man bryter ej mot stadgar, gör om och gör rätt!

Nuvarande stadgar i ST duger gott – det som alltid saknats är ägarnas kommande ägarstyrningsprotokoll för ATG – vilket är lösningen!

Fokustema
Öppet brev till styrelsen för Svensk Travsport
Läs senare

Gör om, gör rätt!

Uppfödarna, hästägarna och travtränarna – levererar det underlag som gör att ATG kan skapa sina attraktiva spel på hästar. Utan att vi förser ATG med det underlaget skulle vi varken ha sport eller spel inom travet idag.
Det skriver Mikael Melefors (Travhästägarna), Jan Halberg (TR) och Ingemar Alin (ASVT) i ett öppet brev till styrelsen för Svensk Travsport.
Av
Melefors, Halberg, Alin
Det kommer bli fler registrerade föl enligt vad Sulkysport uppgav igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Det kommer bli fler registrerade föl enligt vad Sulkysport uppgav igår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hur många accepterar att bli utan lönehöjning för det arbete som utförs eller den insats som görs? Under flera år! Bara för att arbetsgivaren väljer att lägga pengarna på annat?

  • Hur länge hade ni som läser detta fortsatt jobba för en sådan arbetsgivare?
  • Hur lång uthållighet hade ni haft?
  • Hur länge hade ni klarat av att se er ekonomi urholkas?

Kostnaderna för de aktiva ökar årligen med minst inflationen, men intäkterna följer inte med och till och med minskar.

Vi har stor förståelse för den bakomliggande ekonomiska verkligheten. Vi vet också att avsikten var att betala av underskottet i planerad form på fyra-fem år. Att nu ta det på ett bräde är enbart ett resultat av det fantastiska år ATG gör på grund av covid-19 och där beslutsfattarna ser sin chans att vända minus till plus utan minsta tanke på de aktiva som drabbats många år när ekonomin var sämre. De aktiva har snarast behandlats som en ekonomisk regulator.

Vi anser att det fortfarande är möjligt att ta hand om underskottet successivt. Genom det stora överskott som genererats under 2020 på grund av den pågående pandemin finns möjlighet att både ta hand om en stor del av skulderna och samtidigt få medel till att åstadkomma en anständig återställning och höjning av prismedlen.

Vi pratar om en sanering av skulder på 400-500 miljoner kronor samtidigt som vi begär en ökning av prismedlen med 50 miljoner.

Under en lång rad år har sporten tvingats gå i speloptimeringens band. Det räcker med att nämna lunchtrav, tävlingar på lördagskvällar, sena starttider på V75, raden kan göras längre. Det har fått ske på bekostnad av sportens utövare; hästägarna, tränarna, uppfödarna och hästskötarna med sämre villkor.

Alla aktiva har fått sämre arbetsförhållanden utan ekonomisk kompensation. Resultatet har blivit färre hästägare, färre tränare och sämre marknad för uppfödarna. Hela travsporten utarmas samtidigt som administratörerna bara tänker på balansräkningen och inte de aktiva de har som uppgift att tjäna!

I år har de aktiva som gör de ekonomiska insatserna inte ens fått vara med och komma med förslag på hur prismedlen skall fördelas. De ändringar som gjorts har utformats av personer, tjänstemän främst, som inte riskerar en enda krona på de beslut som tas. Hur är det möjligt i en organisation år 2020? Det är idag tyvärr möjligt i Svensk Travsport och det skall vi aktiva göra allt vi kan för att ändra på!

Gör om! Gör rätt! Sätt sporten främst och se till att minst kompensera för besparingarna 2020 och inflationen åren 2019-2021.

Mikael Melefors, Travhästägarna
Jan Halberg, Travtränarnas Riksförbund
Ingemar Alin, ASVT