Fokustema
Replik från Hans Walker
Läs senare

Varför sägs inte HNS-avtalet upp?

Meningsutbytet mellan Hans Walker och Anders Källström fortsätter.
I en replik från Walker vill han ha svar på gamla och nya frågor.
Och Källström svarar på hans frågor.
Av
Hans Walker, B-tränare

Hej Anders och tack för svar.

Fråga 1: frågan kvarstår; var och av vilka togs beslutet 2018? Varför säger vi inte bara upp avtalet, det har vi ju rätt att göra varje år?

Nu har vi betalt HNS i tre år. Och även nästa år. Det blir över 200 miljoner av medel som tillhör Svensk Trav- och Galoppsport.

Svensk Travsport skall ta hand om stiftelsen Wången, all annan hästnäring ska inte vara ST:s ansvar.

Fråga 2: tidningen heter Travhästen och i artikeln skriven av ASVT:s styrelseledamot Anders Jonsson citeras du på sidan 42.

Här finns också en märklig formulering ”De beslut om nya organ som togs på det extra fullmäktigemötet i Svensk Travsport togs utan att stadgarna ändrats. Men eftersom ingen protesterade gick det bra.”

Vad menas med det?

På ATG:s hemsida kan man fortfarande läsa att ATG ägs till cirka 90 procent av Svensk Travsport och cirka 10 procent av Svensk Galopp. Detta är unikt då vi är den enda sport i världen som äger vårt egna spelbolag.

Hur kommer då detta ägande att se ut i den nya organisationen? Detta är svårt för mig att förstå, men du får gärna reda ut begreppen. Är det trovärdigt att samma bolag, juridiska person, äger ATG och samtidigt ingår avtal med andra licensierade spelbolag?

Fråga 3: bara att hoppas att valberedningen är införstådd med vad jäv är. Du tycks i alla fall inte ha problem av det.

Fråga 4: Ja, tack och lov kan man fortfarande läsa protokoll och en utförlig bokföring på ST:s hemsida.

I HNS som är en insynsskyddad stiftelse vilken i princip äger sig själv finns ingen utförlig dokumentation angående styrelsearvoden eller protokoll. I styrelsen sitter fyra representanter från ATG, tre från LRF samt 3 från SVRF. Jag tycker det vore klädsamt att man därför transparent redovisade vilka arvoden som ledamöterna uppbär i sina olika roller?

ATG har under de senaste åren även blivit mer sparsam med bokslutsuppgifter, protokoll med mera så där framgår ju detta inte heller.

Men jag skulle vara den förste att förorda ett högt arvode för dig om jag visste att du slogs för mig och kommande generationer inom travsporten.

I ATG:s styrelse finns ju fler representanter för travsporten såväl du och Mats Norberg, Jag känner inte er så min undran är vad finns det för anknytning till travsporten hos dig? Har du liksom Mats Norberg ägt travhästar eller tränat någon? Vad som går att utläsa på ATG:s hemsida så är du styrelseordförande i LRF konsult och Mats är affärsrådgivare i LRF konsult.

Vad jag förstår så finns idag inget samband mellan Svensk Travsport och LRF. Mer än ett gammalt utgånget politiskt beslut mellan LRF och ATG angående finansiering av HNS samt att Mats Norberg varit drivande i diskussionerna med Skatteverket kring bland annat avdragsrätten för moms.

Hans Walker,
B-tränare Axevalla

***

Svar till Hans Walker:

Fråga 1: Men frågan kvarstår; Var och av vilka togs beslutet 2018?

Strukturen är att Svensk Galopp (SG) och Svensk Travsport (ST) ansvarar för finansieringen av HNS direkt, istället för som tidigare indirekt via ATG, vilket är en konsekvens av den omreglerade spelmarknaden. HNS har verkat brett för hästnäringen sen 1992 och har ett särskilt fokus på utbildning, avel och uppfödning. Beslutet togs av ST:s respektive SG:s styrelse efter att frågan diskuterats och förankrats, i ST:s fall i vårt förtroenderåd.

Fråga 1 forts: Svensk Travsport skall ta hand om stiftelsen Wången, all annan hästnäring ska inte vara ST:s ansvar. Varför säger vi inte bara upp avtalet, det har vi ju rätt att göra varje år.? Nu har vi betalt HNS i tre år. Och även nästa år. Det blir över två hundra miljoner av medel som tillhör Svensk Trav och galoppsport.

Avtalet med staten är grunden till den unika struktur som finansierar trav- och galoppsporten via ATG. När det gäller finansieringen av HNS specifikt så var det en del av den utredning som staten tillsatte i samband med avregleringen. Den frågan är dock inte hanterad ännu vilket både ST och SG för dialog med staten om. ST:s argument i marknadsavgiftsutredningen har varit att vi anser att det är rimligt med en obligatorisk marknadsavgift och det med en sådan är rimligt att Svensk Galopp och Svensk Travsport bidrar för att utveckla hela hästnäringen bland annat via HNS viktiga arbete. Vi avvaktar som sagt en fortsatt dialog och förslag till lösning från statens sida.

Fråga 2: Tidningen heter Travhästen, och i artikeln skriven av ASVT:s styrelseledamot Anders Jonsson citeras du på sidan 42. Här finns också en märklig formulering ” De beslut om nya organ som togs på det extra fullmäktigemötet i Svensk Travsport togs utan att stadgarna ändrats. Men eftersom ingen protesterade gick det bra.” Vad menas med det?

ST:s förtroenderåd och fullmäktige har accepterat denna modell helt enkelt för att kunna genomföra förändringarna under tiden augusti 2021 till april 2022. Formellt ändras stadgarna genom två separata fullmäktigebeslut. Den nya styrmodellen implementeras från 1 januari 2022 då fullmäktige ställt sig bakom detta och fullmäktige skall besluta om justering av stadgarna i februari och april 2022.

Fråga 3: På ATG:s hemsida kan man fortfarande läsa att ATG ägs till ca 90% av Svensk Travsport och ca 10 av Svensk Galopp. Är det trovärdigt att samma bolag, juridiska person, äger ATG och samtidigt ingår avtal med andra licensierade spelbolag. Detta är unikt då vi är den enda sport i världen som äger vårt eget spelbolag. Hur kommer då detta ägande att se ut i den nya organisationen? Detta är svårt för mig att förstå men du får gärna reda ut begreppen?

Helt rätt representerar ATG en unik ägarmodell som tjänat trav- och galoppsporten väl sedan 1970-talet. ST och ST:s ägande i ATG ligger fast. ST har precis som SG på den omreglerade spelmarknaden möjligheter att sälja data och ljud och bild till olika spelbolag och att detta ska hanteras affärsmässigt och konkurrensneutralt. Rättigheterna säljs idag via Svensk Travsport AB.

Fråga 3. Bara att hoppas att valberedningen är införstådd med vad jäv är. Du tycks i alla fall inte ha problem av det.

Jag är helt införstådd i vad jäv innebär och har förklarat aktuella förhållanden i tidigare svar. Noterar att du i det öppna brev som publicerades hade ändrat till att jag är ordförande i Ishockeyförbundet. Det dokument jag fick ta del av innan var en koppling till SHL. Passar därför på att klargöra fakta: Jag är ordförande i SHL. Svenska Ishockeyförbundets ordförande heter Anders Larsson. Jag upprepar igen att det inte finns något sponsorsamarbete mellan ATG och SHL.

Fråga 4. Ja, tack och lov kan man fortfarande läsa protokoll och en utförlig bokföring på ST:s hemsida. I HNS som är en insynsskyddad stiftelse vilken i princip äger sig själv finns ingen utförlig dokumentation angående styrelsearvoden eller protokoll. I styrelsen sitter fyra repr från ATG, tre från LRF samt 3 från SVRF. Jag tycker det vore klädsamt att man därför transparent redovisade vilka arvoden som ledamöterna uppbär i sina olika roller? ATG har under de senaste åren även blivit mer sparsam med bokslutsuppgifter, protokoll mm så här framgår ju detta inte heller.

ATG agerar numera i konkurrens med andra spelbolag, vilket gör det helt naturligt att inte lägga ut till exempel styrelseprotokoll. Arvoden till ST:s styrelseledamöter inklusive ATG och HNS redovisas i ST:s årsberättelse. Arvoden i ATG:s styrelse redovisas likaledes i ATG:s årsredovisning.

Fråga 4 forts: Men jag skulle vara den förste att förorda ett högt arvode för dig om jag visste att du slogs för mig och kommande generationer inom travsporten.

I ATG:s styrelse finns ju fler representanter för travsporten såväl du som Mats Norberg, Jag känner inte er så min undran är vad finns det för anknytning till travsporten hos Dig. Har du liksom Mats N ägt travhästar eller tränat någon? Vad som går att utläsa på ATG Hemsida så är du styrelseordförande i LRF konsult samt Mats är affärsrådgivare i LRF konsult.

Vad jag förstår så finns idag inget samband mellan Svensk Travsport och LRF. Mer än ett gammalt utgånget politiskt beslut mellan LRF och ATG angående finansiering av HNS samt att Mats Norberg varit drivande i diskussionerna med Skatteverket kring bland annat avdragsrätten för moms.

Vi som sitter på Svensk Travsports mandat i ATG:s styrelse har till uppdrag att verka för ägarperspektivet, det vill säga som representanter för ST, men det samlade ansvaret för styrelsen i ATG är att verka för bolagets bästa genom att fatta centrala beslut, ställa krav och skapa möjligheter för bolaget att växa. Detta inom ramen för regelverk såsom exempelvis ABL, bolagsordning, Avtalet mellan staten och förbunden, spellag och föreskrifter från ST. Om ATG utvecklas bra ger det också positiv effekt för travsporten via koncernbidraget.

Svensk Travsport samarbetar med hela hästnäringen via Hästdelegationen där LRF och LRF Häst är en del. Det är viktigt och stärkande att vi tillsammans kan driva breda frågor för hästnäringen.

Beträffande min egen bakgrund så lämnade jag befattningen som vd och koncernchef i LRF år 2019. Jag är uppvuxen och har ägt en släktgård – numera femte generationen – där hästar och trav är en del av gårdens historia. Min farfar, min far och mina farbröder var med och byggde upp Solänget och jag är numera stolt delägare i fem kallblod, varav tre unghästar som väntar på att göra debut under de närmaste åren.

Öppet brev till Anders Källström

Fokustema
Insändare
Läs senare

Härskarteknik på hög nivå

Nu har ATG, genom dess ordförande Peter Norman och vd Hasse Lord Skarplöth, i ett öppet brev uppmanat trav- och galoppsällskapen i Skåne att samlokalisera.
Lutfi Kolgjini ger sin syn på det öppna brevet från ordförande och vd i spelbolaget.
Av
Lutfi Kolgjini
Härskarteknik kallar Lutfi Kolgjini utspelet från Hasse Lord Skarplöth och Peter Norman i det öppna brev som skrivits till travet och galoppen i Skåne. Foto: Alexander Belov
Härskarteknik kallar Lutfi Kolgjini utspelet från Hasse Lord Skarplöth och Peter Norman i det öppna brev som skrivits till travet och galoppen i Skåne. Foto: Alexander Belov

Nu har ATG, genom dess ordförande Peter Norman och vd Hasse Lord Skarplöth, i ett öppet brev uppmanat trav- och galoppsällskapen i Skåne att samlokalisera.

Låt oss ta det från början. De svenska travsällskapen äger Svensk Travsport. Svensk Travsport äger 91 procent av ATG, resterande nio procent ägs av Svensk Galopp. Det är ytterst tveksamt att ATG ska lägga sig i en process hos några av sina yttersta ägare.

Galoppen sade upp sitt avtal med Jägersro, Skånska Travsällskapet, för cirka tolv (12) år sedan. Galoppens mål och huvudinriktning var att bygga en egen bana i Bara utanför Malmö.

Jägersro och Skånska Travsällskapet har lagt sitt fokus på att bygga en modern travsportanläggning, i den aktiva Öresundsregionen med tre miljoner invånare i närområdet. Närheten attraherar även travsportidkare från Danmark, Tyskland och Nederländerna.

Samtidigt har Jägersro de senaste tio åren blivit styvmoderligt behandlat av både Svensk Travsport och ATG. Planering av tävlingskalendern har gått från att vara en samrådsplanering av banornas sportchefer till att bli en diktering och kravställande av ATG. År 2025 får Jägersro 41 tävlingsdagar, varav tio är lunchtrav. Det tycks vara en främmande tanke hos ATG att några av våra tre miljoner skulle vilja njuta av en underbar sommarkväll på Jägersro. Nej, de förväntas komma i snålblåsten på vinterkvällar.

ATG bör fokusera på annat:

  • 1973 när ATG bildats gick 39 kronor tillbaka per satsad hundring tillbaka till hästägarna. 2024 kommer det tillbaka 18 kronor.
  • 2019 sänktes spelskatten. Detta borde ha skapat 500-600 miljoner kronor/år tillbaka till sporten och hästägarna. Jag saknar bortåt 3 MILJARDER, vilka skulle betytt mycket för sportens utveckling. Jag har ställt frågan mer än en gång, men ännu inte fått något svar på vart de tagit vägen. Ett fall för Uppdrag Granskning?

Ändå gick ATG:s ordförande Peter Norman ut nyligen i en intervju och sa att banorna måste hitta alternativa inkomstkällor, samt att ATG skämt bort banorna med prispengar. Det är upp till var och en att bedöma om 18 kronor tillbaka på satsad hundralapp är att bli bortskämd.

Det finns all anledning för Svensk Travsport att ifrågasätta ATG:s ledning. De måste förklara vart de tre miljarderna tagit vägen, och hur de ska öka de 18 kronorna uppåt för sportens fortsatta framtid.

Sporten står idag inför tuffa utmaningar. Antalet betäckningar minskade 2023-2024 med 21 procent. Det betyder 21 procent färre tävlingshästar om några år. Anta en fortsatt minskning med tio procent per år…

Vad gör ATG då? Virtuella hästar igen? ATG bör fokusera på detta, istället för interna processer hos ägande parter. I sitt öppna brev erbjuder ATG även Svensk Galopp att omförhandla ett lån på 100 miljoner kronor till bättre villkor. På vilket sätt skulle detta gynna travet på Jägersro?

Slutsummarum; ATG vilar på två ben, spelarna som ständigt terroriseras av ATG genom tvång att inkomma med kontoutdrag och lönespecifikationer, samt hästägarna som brottas med sänkt avkastning. Vilken investerare på börsen skulle premiera en sådan företagsledning?

– Lutfi Kolgini

***

Det öppna brevet till travet och galoppen i Skåne – med rubriken ”Den enda hållbara vägen framåt” från Peter Norman, styrelseordförande ATG Hasse Lord Skarplöth, vd ATG kan läsas nedan.

Den enda hållbara vägen framåt

Det handlar inte om att välja mellan trav och galopp – det handlar om att säkra framtiden för båda sporterna. Så släpp känslorna, lyft blicken och enas kring ett Jägersro för både travet och galoppen, skriver Peter Norman, styrelseordförande i ATG, och Hasse Lord Skarplöth, vd ATG, i ett öppet brev. Travet och galoppen i Skåne står inför ett vägskäl. Beslut som fattas nu kommer forma sportens framtid för lång tid framåt.

Trots att samtliga experter, tjänstemän och styrelser är överens om att en samlokalisering till nya Jägersro är den enda ekonomiskt och strategiskt hållbara lösningen, fortsätter känslomässiga argument att stå i vägen för rationellt tänkande.

ATG ser sig därför tvingade att bryta sin tystnad och belysa de obestridliga fakta som står på spel.

Ekonomiska realiteter kan inte ignoreras

Från och med den 31 december 2027 kommer det sannolikt inte att finnas någon galoppbana i Skåne. Samtidigt saknas en finansiär för att bygga en ny bana i Bara, vilket gör alternativet om en separat bana till just nu en vision utan verklig förankring. Att bygga två separata anläggningar är inte bara ekonomiskt oförsvarbart, det skulle innebära årliga kostnader på minst 20 miljoner kronor som travet och galoppen gemensamt måste bära. Detta är pengar som annars skulle kunna användas till prispengar för aktiva, något som direkt påverkar sportens konkurrenskraft och attraktionskraft.

Samlokalisering erbjuder inte bara möjligheten att minimera kostnader genom synergier, utan också att koncentrera ATG:s investeringar i spelupplevelser och tv-sändningar. Genom att samla allt på Jägersro kan vi garantera en upplevelse i toppklass för såväl åskådare på plats som tittare framför skärmen.

ATG:s åtaganden vid en samlokalisering

För att visa på vårt fulla stöd för en samlokalisering är ATG redo att bidra på två konkreta sätt:

  1. Förmånligt lån till Svensk Galopp: Svensk Galopp har idag ett finansiellt krävande lån på 100 miljoner kronor. Vi är beredda att omförhandla detta lån till betydligt bättre villkor, vilket skulle stärka deras ekonomiska position avsevärt. Vid en samlokalisering finns de ekonomiska förutsättningarna för ATG att ge ett motsvarande lån till bättre villkor.
  2. Investeringar i nya Jägersro: Vi kommer investera rejält i att skapa en världsledande spelupplevelse på plats och höja kvaliteten på tv-sändningarna till den högsta nivån. Det här är inte bara en satsning på dagens publik utan också på framtidens generationer av trav- och galoppentusiaster.

Vad är viktigast – egen bana eller sportens överlevnad?

Vill vi prioritera symboliken av en egen bana, trots att resurser saknas och konsekvenserna blir förödande för sportens ekonomi? Eller väljer vi att säkerställa att Skånes tränare och hästägare har bästa möjliga förutsättningar att verka och växa under de kommande 20 åren?
Beslutet måste fattas nu. Nya Jägersro är redan under planering, och för varje dag som går förloras möjligheter att realisera en hållbar lösning.

En uppmaning till ansvarstagande

ATG vädjar till trav- och galoppsällskapen i Skåne att lyfta blicken från den lokala rivaliteten och istället fokusera på helheten. Samlokalisering är inte bara en möjlighet, det är en nödvändighet. Det handlar inte om att välja mellan trav och galopp – det handlar om att säkra framtiden för båda sporterna.

Låt oss fatta ett modigt, rationellt och ansvarsfullt beslut. Framtiden väntar inte.

– Peter Norman, styrelseordförande ATG Hasse Lord Skarplöth, vd ATG

Fokustema
Insändare
Läs senare

Att rösta med fötterna

Rösta med fötterna är ett begrepp inom ekonomin som betyder att man drar undan sitt ekonomiska stöd alternativt säljer sitt ekonomiska engagemang. I föreningsvärlden får begreppet en annan betydelse, skriver Mats Gabrielsson i en insändare idag.
Av
Mats Gabrielsson
Mats Gabrielsson skriver idag vad det innebär att rösta med fötterna och en undermållig utredning.
Mats Gabrielsson skriver idag vad det innebär att rösta med fötterna och en undermållig utredning.

Dålig ledning, orealistiska och ofokuserade  målsättningar samt ”överstatlig” tjänstemannastyrning, gör att föreningsmedlemmarna till slut tappar sitt engagemang både känslomässigt och ekonomiskt. Detta är något som vår travsport, via ST, Travsällskapen och basorganisationerna, har fått erfara under de senaste 15-20 åren.

Föreningstanken bygger på principen att man skall tillföra medlemmarna en nytta, skapa demokratiskt antagna regler samt var behjälplig gentemot omvärlden. När en förening, eller en föreningshierarki, frångår sin ursprungliga idé och ger sig på sina egna medlemmar av skäl som, att vara politiskt korrekta, cementera tjänstemannaordningen, undvika opposition mot styret börjar förfallet. Medlemmar och intressenter röstar med fötterna.

Jag påbörjade min väg mot dörren ut från travvärlden för några år sedan av skäl som ovan, men har fortfarande knappt 100 tävlings- och avelshästar (på väg ned mot ett mycket mindre antal).

Jag har behållit mina medlemskap i föreningsorganisationerna runt travet, men nu är det dags börja gå ur en del av dem då man ser att ”bläckfiskens armar” börjar sätta sina sugkoppar på det fria ordet.

På Solvallas Hästägarföreningens (SHF) höstmötet i onsdags röstades en motion igenom om att lämna NÄT, det vill säga att inte medverka i det oberoende ordet som finns utanför det beslutande rummet. Med en knapp röstövervikt av rösterna från 39 av föreningens drygt 400 medlemmar (21–18).

Detta med stöd av en undermålig utredning som byggde på ett fåtal så kallade djupintervjuer från ej namngivna, vilket kan jämföras med en domstol inför stängda dörrar.

Hade man gjort en enkät bland medlemmarna och gjort en professionell utvärdering av den hade det varit godtagbart. Jag liksom ett antal andra (som jag känner) lämnar SHF och låter den sugas upp av bläckfisken.
 
– Mats Gabrielsson
uppfödare av Tooma-hästarna och ägare av Stall Oxalis

Fokustema
Insändare
Läs senare

De konkurshotades diktatur

Allt eftersom travsportens ekonomi urholkats har ST:s rådgivande och beslutande församlingar utvecklats till något som närmast kan beskrivas som de konkurshotades diktatur.
Av
Ewa Silfverberg Liljeros
Ju fler banor som får ekonomiska problem desto fler blir stråtrövarna i Sherwoodskogen, skriver Ewa Silfverberg Liljeros i en insändare idag. Foto: Luis Del Rio Camacho
Ju fler banor som får ekonomiska problem desto fler blir stråtrövarna i Sherwoodskogen, skriver Ewa Silfverberg Liljeros i en insändare idag. Foto: Luis Del Rio Camacho

Jörgen Westholm torgförde för inte så länge sedan tanken om ”en-häst-en-röst”, som grund för rösträtt i travsportens beslutande organ. Han gjorde det för att stora uppfödare och hästägare anser att de saknar inflytande i sporten. Deras investeringar i sporten värdesätts inte, samtidigt som de helt saknar inflytande över hur prismedlen fördelas. Det var en god tanke, men han utvecklade den inte. Kanske för att förslaget direkt lustmördades av ST:s ordförande. Anders Källström jämförde med det svenska 1800-talet när förmögenhet hade det avgörande inflytandet för rösträtt.

Svensk Travsport (ST) är ingen statlig institution. Det är en helt privatägd serviceorganisation bildat av och för de medlemsägda travsällskapen. Det är helt fel att jämställa medborgarnas rösträtt i en samhällsdemokrati med travsportens interna maktfördelning. Den kan till exempel vara demokratisk (folkvälde), en diktatur (envälde), eller oligarki (fåtalsvälde). Travsportens beslutsordning är formellt en demokrati, men styrs i praktiken av några få dominanta aktörer, ett litet elitskikt som ständigt återkommer på olika uppdrag och positioner.

Banorna ägs, som alla vet, av travsällskapen, och kompletteras i ST av BAS-förbunden. Varje sällskapsmedlem har en röst i sällskapet oberoende av antal hel- eller delägda hästar, eller inga ägda hästar alls. Om tanken är att det enskilt ägda hästinnehavet skulle avgöra röststyrka i ST:s fullmäktige blir det också fel. Enskilda hästägare äger inga travbanor.

Varje bana/BAS-förbund har ett visst antal förutbestämda mandat. Mandatfördelningen bygger däremot i n t e på respektive sällskaps medlemsantal. Det hade varit rimligt utifrån Källströms jämförelse med riksdagsval och ”allas lika rösträtt” som grundbult. Istället bygger rösträtten på ”någonting annat”. Oklart på exakt vad, men ungefär på ”banornas storlek”, ”antal tävlingstillfällen” etcetera. Mandatfördelningen fastställs av Fullmäktige med utgångspunkt från förslag utformat av tjänstemän på ST.

Det pågående stora tappet av hästar kräver en ny maktordning. Den måste bygga på den betydelse som olika travbanor har för travsportens framtid. Framtiden kan inte att bestå av andra banor än de som bidrar med hästar. Travsporten står och faller med tillgången på hästar. De banor som bidrar med flest borde därför väga tyngst när det gäller att påverka centrala beslut.

Antalet hästar på träningslistorna vid respektive travbana vid en viss given tidpunkt (till exempel 15 oktober när unghästarna börjar köras in) är ett utmärkt beräkningsunderlag för mandatfördelning. Ju fler hästar desto fler röster för banan.

Beräkningsunderlaget blir inte heller godtyckligt. Solvalla får samma centrala anslag 2024 som 2019. Det är ett konkret exempel på hur den nuvarande mandat- och maktordningen har blivit ”de konkurshotades diktatur”. Ju fler banor som får ekonomiska problem desto fler blir stråtrövarna i Sherwoodskogen.

Slutligen, BAS-förbunden äger inte heller några egna travbanor. De borde istället stå fria och oberoende och inte sitta i de beslutande rummen. Deras deltagande i ST:s Fullmäktige bör rimligen begränsas till närvaro- och yttranderätt.

– Ewa Silfverberg Liljeros