Fokustema
Debatt
Läs senare

Agera nu!

Snart finns det ingen travsport om inget görs. Nu måste travsällskapen sätta ner foten, bilda ett aktiebolag och styra ST/ATG åt rätt håll. ST:s styrelse får inte öka sin makt skriver uppfödaren och hästägaren Ruth Riekola i en debattartikel.
Av
Ruth Riekola
Upplåst för dig som är prenumerant
Hästägaren och uppfödaren Ruth Riekola tecknar hur Svensk Travsport ska bilda ett AB. Foto Mia Törnberg/sulkysport
Hästägaren och uppfödaren Ruth Riekola tecknar hur Svensk Travsport ska bilda ett AB. Foto Mia Törnberg/sulkysport

Travsällskapen bildade ATG år 1974 på initiativ av staten. Det gemensamma bolaget för spel på hästar skulle fördela överskottet till trav- och galoppsporten. Detta betyder att det är travsällskapen som är ägare av ST.

I en artikel i Travronden den 30 juni detta år säger ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola att travsällskapen och BAS-organisationerna kommer att gå från att vara medlemmar till att bli delägare i Svensk Travsport AB.

Ägarna är ägare och har makten ända till dess att man via protokoll/bevis avyttrar ägandet.

Genom vilka beslut har travsällskapen gått från att vara ägare och ha makten över Svensk Travsport AB till att enbart bli delägare i Svensk Travsport AB? Enligt Mats Denningers rapport som är grunden till Rådslagen beskrivs detta som maktförskjutning.

På grund av att ST inte anser att travsällskapen ingår i helheten, travsällskapen –ST – ATG, har ATG helt i onödan betalat 835 miljoner i skatt för åren 2019 och 2020.

ST påstår att 1.524 röster i fullmäktige styr på ett demokratiskt sätt. Jag påstår att det är ST:s styrelse som styr eftersom alla fakta som står att läsa i Denningers med fleras rapporter inte delgivits fullmäktige. Exempelvis fick anlitade experter endast i uppdrag att utveckla ST:s federativa modell.

Vad göra?

32 Travsällskap bildar ett aktiebolag, utan dröjsmål, så att skatteläckage inte uppstår under år 2021 och framöver. Förslag till koncernstruktur bifogas (se nedan!). Det framgår av bilagan att skatteläckage uppstår därför att ATG inte står för alla typer av kostnader som finns för att spel på hästar ska kunna ske – spelobjekten. Dessutom har ST kostnader exempelvis för avtal med staten om djurskydd med mera. Avdragsgilla kostnader för ATG innan beskattning!

Beträffande spelobjekten bör ATG kunna ändra Inkomstdeklarationen för år 2019- 2020 för att minska skatteläckaget.

Den andra delen är koncernen. Varför ska koncernen, travsällskapen och ST/ATG, som ägs av travsällskapen inte skatteoptimera liksom alla andra koncerner? Koncernbidrag kan lämnas inom koncerner utan begränsning innan beskattning. Detta och mycket mer står att läsa i Denningers rapport.

Bolagsordningen styr bolagens verksamhet. Av säkerhetsskäl har staten i ATG:s bolagsordning inskrivit att aktier inte kan avyttras. Detta bör även stå i det AB som travsällskapen bildar. Om aktier avyttras gäller inte koncernmodellen längre – skatteläckage.

Överskott ska fördelas så rättvist och förutsägbart som möjligt inom sporten. Hur rättvist är det i dagsläget? Mer än 90 procent av hästägarna går med förlust. Mer än 70 procent är administrativa kostnader.

Hur länge ska ST få styra? Inte en dag till enligt de aktiva jag varit i kontakt med.

Fokustema
Insändare
Läs senare

Hur står det till med trovärdigheten?

Jag blev helt paff när jag lyssnade på Spelvärdes podd från den 5 juli och hör att chefen för Spelvärde helt öppet erkänner att han ”bokat” ett spel åt en kompis och att det hela nämns som en ”rolig story”.  
Av
Peter
Upplåst för dig som är prenumerant

Lite senare i samma podd så frågar en av de andra medarbetarna på Spelvärde chefen vad han får för odds på Click Bait i Elitloppet, men säger sedan du har nog bokat tillräckligt med ”100 oddsare”.

Vad är det roliga i att en chef för ett bolag inom TR-Media, som är ägt av ST (Svensk Travsport), öppet erkänner att han faktiskt agerar bookmaker och bryter mot lagen.

Jag är inte naiv och vet mycket väl att det ”bokas” spel inom vissa spelkretsar, men samtidigt som ST:s dotterbolag ATG vill göra sken av att man tar sitt ”spelansvar” så läggs det ut poddar som visar på det direkt motsatta från ST:s andra dotterbolag.

Är det sådant här som TR-Media och i slutänden Svensk Travsport ska hålla på med? Finns det ingen kontroll/styrning av vad som publiceras?

Fokustema
Insändare
Läs senare

Det  synliga och osynliga ”missbruket” av våra hästar

Våra travhästar vårdas och tas om hand på ett utomordentligt sätt av våra tränare och hästskötare. Hästen tränar vi och fostrar till en samarbetsvillig arbetskamrat och tävlingsindivid. När våra hästar skadas är det oftast ett resultat av tävlingsmomentet på våra banor.
Av
Roland Nordström
Upplåst för dig som är prenumerant

Det som skadar hästen mest är det publiken inte ser, det osynliga slitaget av olika leder i benen genom att travtävlingar genomförs på banor med kurvradier och doseringar som inte är anpassade till de hastigheter som hästarna presterar. Hästarna springer 10-15 sekunder snabbare än vad banorna är utformade för. Detta osynliga ”våld” mot hästen ökar hela tiden eftersom våra hästar springer snabbare och snabbare. Publiken står inte vid veterinärkliniken och ser på hältutredningar och behandlingar efter travloppen.

Svensk Travsport ”mörkar” det riktiga problemet och veterinärer verkar också blunda för detta osynliga våldet utan att öppna munnen och säga ifrån. Istället koncentrerar sig ST på att jaga det för publiken synliga bruket av spö och skriker högt och bestraffar och utser syndabockar.

När stod en häst på veterinärkliniken för att den behövde vård för våldsamt spöbruk?

Varje dag året runt står inemot 50 hästar dagligen i kö för att behandlas för hältor som de fått genom tävlande på våra travbanor.

Fick hästen bestämma skulle ST få avstängning och kraftiga böter för felaktig behandling av häst.

Felaktig drivning av häst ska beivras när det är djurplågeri men inte för lättare maningar, det tillhör tävlingsmomentet. Här krävs bollsinne från domare och regelskapare.

ST, sluta låtsas vara skenheliga hästbeskyddare, lös det verkliga problemet och börja bygga nya travbanor som minskar det verkliga skadandet av våra travhästar.

ST, sluta låtsas vara skenheliga hästbeskyddare

När ska journalister skapa rubriker om detta, när ska veterinärer reagera, när ska hästägare ställa krav på förändring ?

 

Roland Nordström

Fokustema
Insändare
Läs senare

Osynliga och synliga märken

Hur många hästar besöker veterinärklinik för att vårdas för märken av ett körspö?
En eller kanske två gånger per år.
Av
Roland Nordström
Upplåst för dig som är prenumerant

Märken ska inte finnas i form av svullnad efter spödrivning. Vi är nog alla överens om att hästar inte ska pryglas, men mana hästen för att ge signalen att öka är helt OK eller använda spöet för att korrigera oönskat beteende kan ibland vara nödvändigt för att undvika olyckor med mera.

De flesta drivningarna är OK, ett fåtal passerar gränsen. Yviga drivningar med spö ser ibland illa ut utan att passera gränsen, yviga drivningar med tömmar och ryck i tömmar som påverkar hästens mun godtar vi fast de kan vara värre för hästen än måttlig spödrivning och dessutom skapa olyckstillbud, då kontroll av hästen minskar vid yvig tömdrivning.

Men nu är detta att sila ”mygg” när det gäller hästhälsa och respekt för djuret, troligtvis för att vi kan se och ondgöra oss över den synliga spödrivningen som kan ge enstaka hästar onödig respektlös behandling av en körsven i stridens hetta. Detta ska undvikas och beivras när det förekommer.

Men den osynliga respektlösa behandlingen av alla hästar den är ST och travbanorna i vårt land är ansvariga för.

Efter varje travdag måste ett antal hästar besöka kliniken för att få vård efter den omilda behandlingen som travbanan ger alla hästar genom att det anordnas tävlingar på opassande banor med kurvradie som bidrar till att skada alla hästar. Mer än 5.000 hästar per år besöker kliniker för att behandlas för osynliga märken som travbanorna ger dem.

Men de ansvariga för detta får inga böter, inga avstängningar, inga risande rubriker i media trots att de är de som orsakar mest lidande för våra hästar. Här släpper man igenom elefanter och blundar för problemet.

Det finns ingen debatt hos de inblandade och var gömmer sig veterinärer som inte tar bladet från munnen?

Vi måste bygga om eller bygga nya travbanor – sluta att blunda och visa hästen respekt och lös det verkliga problemet.