Här är Kristian Borells krönika som publicerades i Sulkysport nummer 18:
Travets bästa tid är nu. Då menar jag sommarhalvårets strida ström av storlopp och hästar och kuskar i toppform, som det är så intressant att sätta i perspektiv och jämföra med tidigare årgångar. Utvecklingen går obönhörligen framåt, men det gäller att inte gå bort sig och tappa sporten.
Livsnödvändig utveckling eller produktutveckla och tappa själen? Det finns något som är naturlig utveckling och som ibland kan vara svårt att skilja från de framåtsträvande produktutvecklarnas forcerade utveckling. Utgångspunkten för båda?
Varje sport är en egen värld med moment och företeelser som tillräckligt många måste förstå (eller vilja förstå) och vilja uppleva.
Produktutvecklarnas argument för förändring handlar i princip alltid om ”underhållning” och ”rättvisa”. En viss företeelse eller ett visst moment är krångligt och svårt och blir därmed till ”orättvisa”, som gör utgången mer osäker för både aktiva och publik. Eller så vill man bättra på underhållningen genom att se till att slipa bort det som är hinder på vägen mot spänning ända in i mål. De framåtsträvande produktutvecklarna både ger och tar, när alla skall med.
Kristian Borell
Kristian Borell är en nörd i ordets positiva bemärkelse. Passion, fixering, för något specifikt.
I Kristians fall är det fotboll, till och med italiensk fotboll, som är det specifika ämnet. Han har excellerat i italiensk fotboll som sportjournalist och krönikör. Bland annat som chefredaktör på eurosport.se och med boktitlarna ”Det är Zlatans fel”, ”Nu får det vara slutgrillat” (om förbundskaptenen Erik Hamrén), ”Ikväll kommer det onda att segra” och ”Fotbolls-VM kommer hem” som är utvalda och hopsamlade krönikor.
Varför är då fotbollsnörden Kristian Borell krönikör i Sulkysport? Jo för att han lika gärna kunnat vara travnörd.
– Jag föddes i Uddevalla 1969, men växte upp i Götene. Där fanns Tommy B Andersson! Pappa tog mig med på Axevalla tidigt, men han var ”bara” spelintresserad medan jag fastnade för den sportsliga aspekten. Men travet och jag kom ifrån varandra, säger Kristian.
Det är lätt att argumentera för motsatsen. Det krångliga och svåra som något fantastiskt som ger en unik själ, det ”orättvisa” som något som ger extra krydda och det där underhållande ”spänning ända in i mål” som något som fingrar på sportens själ.
Fotbollens framåtsträvare har givit oss trepoängssystem, förbjudna bakåtpassningar och en regelutvecklingsdjungel kring offside och hands, som hotar sportens själ. Och det innan vi fått uppleva videogranskning fullt ut, effektiv speltid eller inkast där fötter ersätter händer.
Travets framåtsträvare har givit oss lunchtrav, open stretch och allt fler kortare lopp och ständigt fler autostarter.
Voltstartens vara eller inte vara slår mig när jag nu tittar trav igen. Hästar som snurrar i volt och skickas iväg med ”Klart … 1 … 2 … Kör!” framstår som utrotningshotat.
För mig är voltstarten en omistlig del av sporten, för de framåtsträvande produktutvecklarna något som stör.
För mig något underbart, svårbemästrat och icke-linjärt, som visar vem av kuskar och tränare som behärskar hantverket. För utvecklarna av produkten ett hack i kurvan och bara något som en större publik inte längre förstår eller vill ha och som blir till frågetecken. Tids- och schemamässiga frågetecken, som blir till ekonomiska.
Fler lopp med omstart ställer till det när den moderna, slimmade travsportproduktens slot-tider måste vara hur förutsägbara som helst för att det ekonomiska skall gå ihop och garantera sportens fortlevnad.
Produkten trav, med spelet i förarsätet och krav på lättförstådd underhållning, kräver färre voltstarter.
Sporten trav, med sitt unika hantverk och sin själ, kräver en renässans för voltstarten.
Jag kan inte säga att jag ser fram emot hur den striden mellan sport och produkt kommer att sluta.
***
Fotnot: I denna veckas nummer av Sulkysport, som kommer i brevlådan torsdag den 20 juli, är Fredrik ”Frasse” Fransson krönikör och han visar hur man enkelt kan använda breddtravet som en marknadsplats för att skapa nya event som berör.