I en tidigare krönika i Sulkysport skrev jag om Gökungen – Hästnäringens Nationella Stiftelse. Jag skrev att de flitiga fosterföräldrarna – hästägarna – har matat och matat gökungen och försummat sina egna ungar. Fine, det är deras val. Jag tycker förstås att de borde ha lärt sig, men naturen tycks ha försett hästägarna med både skygglappar och jordbländare.
Förra gången travet var i kris – på 1960-talet – ingrep regeringen och tillsatte den utredning som utmynnade i ATG-reformen. Med rätt kapten på skutan (Lennart Sandgren, disputerad matematiker och statssekreterare (S) blev detta ett lyckokast för hela Hästsverige (se faktaruta!)
Positiv utveckling
Lennart Sandgren och ATG:s vd Gert Lindberg skapade samhällsnytta genom att öka skatteintäkterna och rensa travet från svartverksamhet, skapade travnytta genom att med nya spelidéer få sprutt på ekonomin och hästägarnytta genom ökade prispengar, forskningsfond, utbildning av hästveterinärer och inrättande av veterinärkliniker.
Sandgren och Ingvar Fredricson på Flyinge skapade uppfödarnytta genom utveckling av hästseminverksamhet i hela landet med Flyinge som nav. 1990 var Sverige ledande i europeisk travhästavel och hade byggt upp ett nät av seminstationer så att hästuppfödare fick tillgång till hingstmaterialet på lika villkor oavsett var man bedrev uppfödningen, något som låg helt i linje med Flyingestiftelsen urkund.
18 fantastiska år som bevis för att klok makt kan åstadkomma nytta för de många.
Läget 1986: Det året beslöt riksdagen att inleda en avreglering av jordbruket. Panik utbröt i bonderörelsen (1) och den tvingades se sig om efter nya jaktmarker för man vågade inte lita på att Sverige skulle ansluta sig till EU och den vägen återreglera jordbruket.
LO hade lanserat sina idéer om löntagarfonder (se nedan). Centerns blickar föll på ATG, men man förstod att vägen dit måste gå genom hästfolket. Vid den här tiden fanns det ett behov att modernisera utbildningen av ridlärare, trav- och galopptränare och göra dem mer vetenskaplig orienterade.
Med sin akademiska bakgrund var Lennart Sandgren positivt inställd till detta. Ridsporten hade sin anläggning på Strömsholm i Västmanland, medan travet hade satsat på samarbete med Kvinnerstaskolan i Närke. Det sista gillade inte den centerpartistiska familjen Åsling i Jämtland.
Löntagarfonder...
...är ett jävla skit,
men nu har vi baxat dem ända hit.
Sen ska de fyllas med varenda pamp,
som stött oss så starkt i våran kamp.
Nu behöver vi inte gå flera ronder,
förrän hela Sverige är fullt av fonder.
Kjell-Olof Feldt
Pengar behövdes till denna satsning och Centerpartiet beredde den politiska marken. Vi hade en borgerlig regering med centerpartistisk jordbruksminister. Som av en tillfällighet sätter regeringen 1992 in Bo Dockered (ordförande för LRF 1986-1995) i styrelsen för ATG och låter honom 1993 avlösa Lennart Sandgren på ordförandeposten.
1993 kläcks så gökägget NS som blir HNS. Dockered och ATG ställer upp på satsningen och Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande ser dagens ljus. Gökungen kläcks. Utan insyn och utan eget kapital ska denna skapelse främja inte bara hästhållningen utan även det som stiftelsen ganska snart börjar kalla Hästnäringen. Marken bereds för att låta producentintresset dominera.
Bonderörelsen får makten i stiftelsen utan att behöva satsa en enda krona. Med en LRF-are som permanent ordförande i ATG kan man bjuda ridsporten på en styrelsepost i HNS utan att riskera makten. Dockered avlöses i ATG av bonderörelsens Leif Zetterberg och Mats Denninger och i HNS av samme Denninger och numera av Anders Källström som också sitter i ST:s och ATG:s styrelser.
Vilka är föräldrar? Vem skulle egentligen ha betalat?
Att LRF är gökhonan som värper ägget framgår av stiftelseurkunden. Av redovisningen ovan torde det framgå att det är Centerpartiet som baxade igenom beslutet i riksdagen och således är den andra föräldern. Som andra goda föräldrar borde därför Centerpartiet och LRF tillsammans bära försörjningsansvaret för HNS. Så är det inte. De sviker sitt föräldraansvar. Dessutom har de ordnat det så vist att det är hästägarna som matar gökungen och således betalar kalaset.
HNS-metoden – hästägandet betalar. När stiftelsen bildats så uppstod rätt snart irritation i riksdagen över att dess tjänstemän sprang i korridorerna och lobbade för sina intressen. En källa säger: ”Vi inrättade stiftelsen för att få en lösning på en del praktiska behov som vi sett, men fann ganska snart att vi istället hade finansierat en lobbyverksamhet riktad mot oss.”
Hästägarna har med en miljard finansierat LRF-aktiviteter, vars slutmål av allt att döma är att ta makten över ATG. Läs mer https://sulkysport.se/debatt/bonde-soker-spel/ Metoden påminner således om den Meidnerska löntagarfondsidén om vilka Kjell-Olof Feldt skaldade vid riksdagsbeslutet 1991. Tack vare 4-oktoberrörelsens demonstrationer hindrades genomförandet.
På regeringens bord ligger nu spelmarknadsutredningens delbetänkande om finansieringen av hästnäringen. Utredaren anser att ATG-modellen är tillfyllest för trav-och galoppsporten, men att frågan om fördelningen av HNS kostnader måste utredas vidare. Det anser inte jag. Andra frågor kan behöva utredas, men inte just den.
Det är ju bara att ställa samma krav på den här gökungens föräldrar som man ställer på alla andra ungars föräldrar:
Låt LRF och Centerpartiet stå för kostnaderna!
***
Fotnot: (1) Bonderörelsen har en politisk gren – Centerpartiet – och en facklig gren – Lantbrukarnas Riksförbund – LRF.
***
Imorgon:
Tredje bravaden – Försäkringssnurran som ökade veterinärvårdens kostnader.