Här kan ni läsa Anders Ströms krönika som publicerades i Sulkysport nummer 9.
Isöndags ägde Dan Patch Awards rum i Orlando, Florida. Det är i februari varje år som sulkysportens stjärnor tilldelas priser för det föregående året i regi United States Harness Writers Association (USHWA). Det är alltså sulkysportskribenterna, som röstar fram vinnarna.
Även denna gång, precis som ifjol med Fourth Dimension, hade mitt Stall Courant vinnaren i klassen för tvååriga hingstar/
valacker. Det med ännu en Chapter Seven-hingst, Gimpanzee, som vi deläger med Lennart Ågren. Gimpanzee startade nio gånger som tvååring och vann samtliga lopp. Nu tränar han inför en årsdebut i maj och vi ser såklart fram emot säsongen med stora förhoppningar.
Gimpanzee tränas av Marcus Melander, 27-åringen som gör en raketkarriär med sin verksamhet i New Jersey. Extra kul var förstås att Marcus fick priset som ”Rising Star”, motsvarigheten till Årets Komet hemma på galan i Sverige. Här uppmärksammades speciellt att Marcus ju stod som tränare för Cruzado dela Noche när han vann VM-loppet för Sverige och Solvalla med en miljon dollar i förstapris. Visserligen var det av administrativa skäl, för farbror Stefan Melander, men ändå!
Svenskarna höll sig väl framme på galan med fina priser till Åke Svanstedt (Sixpack), Nancy Johansson (Kissin in the Sand, Captain Crunch), Jimmy Takter (Ariana G) och Stefan Balaszi (Atlanta och Gimpanzee).
Anders Ström
Dan Patch-galan är inte extremt påkostad, men väldigt välorganiserad. Från att middagen började klockan 19:00 till att man var klar 22:00 hade man hunnit dela ut samtliga priser i alla klasser för både hingstar och ston samt ett stort antal tvåbenta priser inkluderad nomineringarna till Hall of Fame. Tal hölls och en 45-minuters paus för huvudrätten ingick, så allt var avklarat på två timmar och en kvart. Efter det fanns såklart gott om tid för mingel och umgänge med de flesta närvarande från hela branschen, för den som så önskade.
Nästa år utgår jag från att ST tar kommandot över den svenska travgalan. Kika gärna på Dan Patch-upplägget för inspiration. Att finansiera tillställningen med sponsorer, så man slipper dippa för djupt i plånboken för centrala medel tycker jag är det första man bör undersöka.
Lite sordin på stämningen var prisutdelningen för Årets Häst, Atlanta, som överskuggades av en schism mellan ägarna som grundar sig i dopingmisstankar och otillåten medicinering av den förre tränaren. Det fick mig återigen att tänka på hur viktigt det är att hålla sporten ren från fusk.
”Idealiskt vore förstås om man kunde öka precace-tester
Kentuckys hästsportkommission har nyligen tillsatt nästan 1,5 miljon kronor för att göra en ordentlig studie med målet att utveckla ett kostnadseffektivt sätt att detektera om hästar givits även små doser av erytropoietin, till vardags kallat EPO.
Skälet är förstås att det finns starka misstankar om att missbruket av detta prestationshöjande medel har ökat, samtidigt som det är mycket svårt att upptäcka med dagens metoder. Inom humanidrotten har man kommit längre i forskningen kring att lättare kunna upptäcka EPO-doping och nu hoppas man genom denna nya studie kunna applicera dessa sökningsmetoder även på hästar till rimliga kostnader.
Idealiskt vore förstås om man kunde öka prerace-tester och även tester för detta och andra prestationshöjande medel mellan lopp.
Även de rena hästarna drabbas. Lex Elofsson/Mühlegg
Andra typer av fusk som sker inför lopp behöver också bättre metoder att upptäckas. De amerikanska systemen med att hästarna skall interneras på banan under uppsyn inför stora lopp tycker jag är en självklarhet i framtiden. Allt detta kostar pengar och kräver att sporten tillfogar resurser. Jag tycker inte att man till fullo ännu har insett detta varför jag och många andra aktiva inom sporten återigen höjer rösten för att man tar tag i dopingfrågan med högsta prioritet. Regelverket och straffskalan måste moderniseras, testmetoder utforskas och stallar och banor anpassas för att stoppa fusket.
Görs inte det kommer hästsporten att drabbas av dåligt rykte hos allmänheten, hästägarna och spelarna vilket såklart är enormt skadligt. Men det värsta är ändå plågorna som djuren utsätts för när människor tillför dem otillåtna prestationshöjande medel. Skador på leder, ligament och ben ökar såklart på de dopade hästarna. Men även de rena hästarna drabbas. De som skall springa och tävla mot doparnas hästar på olika, ojämna och orättvisa villkor.
Lex Elofsson/Mühlegg.
***
Fotnot: Denna veckas krönikör är Anne Haglund.