Den 1 januari år 2019 började normal svensk skattelagstiftning att gälla för trav- och galoppsporten. En koncern mellan travsällskapen, ST och ATG borde då ha funnits på plats.
Varför bildades ingen koncern?
För att uppfylla Skatteverkets krav beträffande avdrag för moms borde aktiebolag ha bildats där avdragsgilla och icke avdragsgilla kostnader separerades redan vid bolagskonstruktionen.
Dåvarande generalsekreteraren Johan Lindberg uttalar sig i Sulkysport den 23 november 2017.Jag citerar uttalandet längre ner i texten.
Professional Management, konsult i organisations- och skattefrågor redovisar en
skatteutredning den 12 december 2018 för Förtroenderådet. Av protokollet från mötet,
justerat av Marjaana Alaviuhkola, Kerstin Peterson-Brodda och Vanja Sandgren, framgår inget om skatteutredningen. VD, vice vd och den tidigare ordföranden har tillfrågats, men ingen vill lämna ut utredningen.
Av vilket skäl är den hemlig?
Rådslag inleddes. Grundmaterialet att förhålla sig till var Denningers rapport. Cirka 700 personer, enligt ST, avsatte tid för att delta i rådslagen. I det digra materialet står ovanstående skatteutredning nämnd. Konsulten skriver även: om en enda aktier avyttras gäller inte koncernmodellen längre; att koncernstrukturen måste säkerställa skatteoptimering; att åtskillnad måste göras mellan avdragsgilla och icke avdragsgilla kostnader med mera.
I rapporten står också att ATG genererar en årlig vinst på cirka två miljarder. Bolagsskatten blir då plus/minus 400 miljoner årligen.
ATG bildades år 1974 på grund av sportens dåliga ekonomi. ATG:s överskott ska gå till sporten. Travsällskapen bildades av uppfödare och hästägare 1925. Travhästar föds, föds upp och utvecklas för att bli dugliga individer som kan vinna travlopp. Fakturor ska betalas till hingsthållare, uppställningsplatser, administrativa kostnader till ST, foderleverantörer, veterinärer, försäkringsbolag och i olika utsträckning till travtränare, inhyrda kuskar med flera.
ATG är inte momspliktigt. Hästarna ställs gratis till ATG:s förfogande. Kostnader för spelobjekten (hästarna) med mera är avdragsgilla för ATG innan bolagsskatt. ”Sportens pengar”!
Varför kräver styrelsen inte ersättning från ATG för utförda tjänster?
ATG:s årsredovisningar från år 2019 kan ändras. Ska styrelsen åtgärda detta? Den 27 april 2022 röstades en ny organisation igenom av fullmäktiges drygt 1.500 röster. Styrelsen med 70 röster tar hjälp av experter inför beslut. Mig veterligt bifalls alltid styrelsens förslag.
Resultat: travsällskapen, ägarna har förpassats till att bli en ideell förening som ska anordna av ST godkända travlopp med prispengar. Vidare ska ST verka för och utveckla andra länders travsport via associerade medlemmar. Jämför med de utökade geografiska områdena som började gälla från den 20 april 2020.
Besluten om associerade medlemmar och utökade geografiska områden gör att pengar som kommer från ATG och uppfödare/hästägare, som finansierar sporterna, otillbörligt tillfaller uppfödare och hästägare som driver verksamhet i mer än 20 länder.
Att hästägarna finansierar sporterna står i remissvar om marknadsavgifter, SOU 2020:64. Min första tanke är att styrelsen vill dölja att man under årtionden felaktigt sänt hästpass utomlands. Min andra tanke är att styrelsen vill vara ett fåtal till lags. Avelschefen skriver i en insändare ”vi kan inte vara alla till lags”.
Ska styrelsen eller travsällskapen ha makten inom travsporten? Varför har ägarna nedgraderats? Varför ska den svenska travsportens pengar komma andra länders travsport och ägare/uppfödare till del? Är styrelsens uppgift att vara ett fåtal till lags eller att tjäna så mycket pengar som möjligt till sportens aktiva genom att följa lagstiftning, avtal med mera och att pengarna ska fördelas så rättvist och förutsägbart som möjligt inom sporten?
Enligt avtal med staten daterat den 29 november 2018 ska trav-och galoppsporten inom landet kunna bedrivas på ett sådant sätt att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning tryggas.
Stämmer det med den nya bolagsordningen som godkändes av regeringen den 22 juni
2022? OBS! Bolagsordningen är inte densamma som finns på ATG:s hemsida.
Har styrelserna i ST och SG rätt att ge ut (avyttra?) ATG aktier? ”Sportens pengar”?
Om SG vill avyttra aktier eller lägga ner sin verksamhet ska deras 39.999 aktier då inte överlåtas till den svenska travsporten? När och hur blev SG en del av travsällskapen så att de kunde erhålla tio procent av aktierna i ATG?
I ATG:s ändrade bolagsordning står mycket kortfattat: SG:s aktier i ATG ska ombiIdas till preferensaktier. Den årliga utdelningen är 160 miljoner och ska räknas upp vart femte år från år 2021 och följa konsumentprisindex (KPI).
Väl genomtänkt om man prioriterar dem som får teckna preferensaktier. Inte bra för
sportens framtid! Att följa KPI står sporten dyrt speciellt med tanke på att priserna idag! Dagligvaruhandeln stigit och kommer att stiga onormalt högt med år 2021 som bas. Sämsta möjliga index att lägga som grund för kommande utdelningar. Utdelningar betalas med beskattade medel.
Återigen är aktierna i ATG inte sportens och kan därför inte avyttras? Vem/vilka ska få teckna aktier i ATG? Kan detta inte betraktas som ”konfiskation” och ”trolöshet mot huvudman”?
Hur beräknas den årliga utdelningen till SG på 39 999 aktier för ägandet i ATG? År 2019 var den 103.749.100 kronor, år 2020 = 174.312.491 kr och år 2021 = 150.403.242 kr. Jämför med noll (O) kronor för travsportens ägarandel på 360.001 aktier. Beaktas bör att SG bedriver en försumbar avel i Sverige.
Är detta rättvist?
Johan Lindbergs uttalande i Sulkysport:
”ATG på börsen skulle lösa många problem. Kommer ATG att säljas? Att sälja en bit av ATG är också att sälja en bit av de årliga intäkterna; om vi säljer tio procent minskar de årliga intäkterna med lika stor procentandel eftersom det skulle gå till vinst till de nya ägarna. Men tanken är ändå lockande i mitt huvud; pengarna från en eventuell försäljning, eller rent av en börsintroduktion av ATG skulle lösa många problem som finns i form av eftersatta publikanläggningar och banor.”
Vaddå, du menar att hela ATG ska börsintroduceras?
”Vi spånar bara lite nu. Man skulle kunna göra en börsintroduktion och sälja till exempel 25 procent i ATG. Och Svensk Travsport behåller 75 procent. Det finns massor med lösningar och en del problem – i en sådan utveckling. Jag ser också möjligheten att sälja aktier i ATG tidigare till sportens aktiva och intressenter, som får förtur inför en börsintroduktion.”
Hur långt framåt i tiden ligger dina tankar här?
”Fem år kanske. Men det är mina tankar och förändringarna sker snabbt, både då det gäller möjligheter och mina tankar. Det är också viktigt att påpeka att det är varken styrelsen eller jag som beslutar i de här frågorna, utan travsportens fullmäktige.”
Har detta varit Styrelsens avsikt under snart fyra år? Om så, hur stor blir den beräknade totala kostnaden för anlitande av experter, personalkostnader, alla som ställt upp på rådslag med mera under förmodligen mer än 4 år?
Sammanfattning:
En koncern är ett måste. Nuvarande skattelagstiftning ska gälla per den 1 januari 2019. Om inte, varför?
Den billigaste och säkraste lösningen är att travsällskapen gemensamt bildar två aktiebolag med ett fåtal kunniga styrelseledamöter, ett för icke avdragsgilla kostnader och ett för avdragsgilla kostnader som äger och driver ST och ATG.
Det andra alternativet, som regeringen säkert kommer att stödja, är att ST går upp i travsällskapens två aktiebolag. ATG blir dotterbolag till det AB som bildas för avdragsgilla kostnader.
I båda fallen måste bolagsordningar vara väl genomarbetade och utformas på ett sådant sätt att travsporten inte ”dräneras” på pengar med beskattade medel. Om någon bana vill lägga ner sin verksamhet ska detta regleras på ett korrekt sätt. Hembudsklausuler och mycket annat måste finnas på plats snarast.
Har Styrelsen beslutanderätt? Ska styrelsen inte följa överenskommelser, avtal och gällande lagstiftning innan beslut fattas?
Jag har endast hållit mig till de fakta som står att läsa i de hundratals sidor som under cirka fyra års tid producerats av ST. Om jag har fel låt mig och alla aktiva få veta vari felaktigheterna består.
Ruth Riekola,
uppfödare och hästägare inom travsporten sedan 1974