Fokustema
Insändare
Läs senare

Sänkt kostnad med 200 miljoner

Med en rasneutral struktur som fokuserar på fruktsamhet skulle seminteknikens fulla potential kunna tillvaratas och uppfödarnas kostnader för de födda fölen sänkas med 200 miljoner.
Av
Anders Darenius
Upplåst för dig som är prenumerant

Hästsektorn är organiserad efter ras- och sportintresse. Fokus ligger på det som skiljer medan det som är gemensamt, till exempel seminverksamhet och fruktsamhet, faller mellan stolarna.

Branschens aktörer förefaller vänta på att någon annan (veterinärerna/forskarna?) skall känna ansvar och ta initiativ. Det kommer inte att hända. När hingsthållarna drabbas ekonomiskt händer det däremot något.

Ett exempel: när veterinärerna började ta mer betalt för att seminera stona såg man till exempel till att de kunde ersättas av lekmän. Man förmådde staten att ändra seminreglerna och sanktionera kurser för att utbilda lekmän i semineringskonsten.

Ett annat exempel: när Posten slutade med lördagsutdelning av spermalådor skrev man avtal med en åkare som tog över ansvaret för transport av all kyld sperma inom Sverige oavsett ras.

Vi ser således embryot till en gemensam infrastruktur inom hästaveln. Läget är dock så att en sådan måste agera via de två dominerande rasföreningarna. Aktörer inom andra raser blir därför diskriminerade. Kursen för seminbehörighet är till exempel bara öppen för medlemmar i ASVT eller SWB.

Är det inte dags att vidga kretsen och ge övriga aktörer mer att säga till om? Varför inte bilda en gemensam och rasneutral huvudman för all seminverksamhet i Sverige?

Fokustema
Insändare
Läs senare

Stort misstroende och risk för negativa följder

Styrelsen i Svensk Travsport tappar i förtroende hos de aktiva. Den skapar ett ”vi och dom”.
Av
Roland Nordström
Upplåst för dig som är prenumerant

Överkörning av de aktiva skapar ett stort misstroende. De aktiva stöder inte er, de tror inte på er förmåga att skapa rätt förutsättningar för deras verksamhet. De tror inte på ert sätt att redovisa faktaunderlag för beslut.

Nu har ni bara en väg att gå för att få tillbaka de aktivas förtroende, redovisa de fakta som tydligt bevisar det speltapp som skulle komma av en återgång till de ”gamla starttiden”.  Redovisa det öppet, transparant och för sedan en dialog med de aktiva snarast. De aktiva får betala med ökade kostnader och sliten personal, personalbrist tack vare den obekväma tiden. Rekryteringsbrist till hästskötaryrket är följden.

De aktiva anser att ni i styrelsen inte förstår deras situation, de anser att ni bör få prya en V75- lördag på avstånd från stallet. Åk till tävling på fredag och kom hem på söndag. I stallet på hemmaplan får detta sedan även återverkningar under kommande arbetsvecka.

De aktiva vill sända en faktura till er för obekväm arbetstid och extra helgarbete samt en faktura för extra personal i stallet hemma. Betala dessa fakturor så förstår ni en del av problemet. Den andra delen av problemet är att hästskötare vill sluta sitt jobb för att det inte får ihop detta med frånvaron från familjen och minskad fritid och avsaknad av återhämtning.  Det blir ett rekryteringsproblem att ta hand om för hela branschen.

Nu har vi ju nått dit att det spelas hemifrån, det spelar ingen roll för spelaren om han trycker på dataknappen klockan 13:30 eller 15:20. Spelaren åker inte på trav och förstör helgen med en sen lördag. Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren.

Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren

Kanske ni kan komma runt lite av de aktivas problem genom att betala en rejäl ersättning som kompensation för helgarbetet och ersätta extrapersonalen för helgarbetet. Den pengen får ni ju in med ökad ersättning från det ökande spelet enligt er syn på det hela.

Agera nu innan ni skapat ett stort avgrundsdjup mellan styrelsen och de aktiva.

 

Starttid för V75 orubbad