Fokustema
Krönika
Läs senare

Borell: ”Ritiro götenese”

Kristian Borell om sina ”Femtioelfte-gången-böcker” och om sommarvistelsen hemma i Götene där grunden skall läggas och saker och ting finslipas inför vad som komma skall.
Av
Kristian Borell
Sören Nordins bok ”Mitt liv i sulkyn” är given sommarläsning för Sulkysports krönikör. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Sören Nordins bok ”Mitt liv i sulkyn” är given sommarläsning för Sulkysports krönikör. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Här kan ni läsa Kristian Borells krönika som publicerades i Sulkysport nummer 27:

Ritiro götenese. Nej, det handlar inte om någon ny italiensk fantomtravare i direkt nedstigande led till Tornese, utan om mitt namn på min sommarvistelse hemma i Götene där grunden skall läggas och saker och ting finslipas inför vad som komma skall.

Fakta

KRISTIAN BORELL

Kristian Borell är en nörd i ordets positiva bemärkelse. Passion, fixering, för något specifikt.

I Kristians fall är det fotboll, till och med italiensk fotboll, som är det specifika ämnet. Han har excellerat i italiensk fotboll som sportjournalist och krönikör. Bland annat som chefredaktör på eurosport.se och med boktitlarna ”Det är Zlatans fel”, ”Nu får det vara slutgrillat” (om förbundskaptenen Erik Hamrén), ”Ikväll kommer det onda att segra” och ”Fotbolls-VM kommer hem” som är utvalda och hopsamlade krönikor.

Varför är då fotbollsnörden Kristian Borell krönikör i Sulkysport? Jo för att han lika gärna kunnat vara travnörd.

– Jag föddes i Uddevalla 1969, men växte upp i Götene. Där fanns Tommy B Andersson! Pappa tog mig med på Axevalla tidigt, men han var ”bara” spelintresserad medan jag fastnade för den sportsliga aspekten. Men travet och jag kom ifrån varandra, säger Kristian.

Expandera

Det handlar såklart om familj, men precis lika mycket om mat, dryck, litteratur och tankeverksamheten i kölvattnet. Äta buffelmozzarella varje dag, samtidigt som merguezratatouille (grön eller röd paprika eller både och?), carbonara (pancetta slår guanciale, men exakt hur många ägg är bäst och hur hårt skall de vispas?) och tomatsås (alltid peperoncino, men ibland också vitlök) kalibreras och får rätt ingredienser i rätt mängd, nya och gamla viner skall njutas (hur underbar är inte en flaska höghöjdad Assyrtiko från Kir Yianni?) och böcker skall läsas, vissa för första gången och andra för femtioelfte.

Jag får ofta frågan om vad som finns att läsa om den italienska fotboll som är mitt huvudvärv. Svaret är alltid detsamma: Börja med Giuseppe Tomasi de Lampedusas ”Leoparden”, fortsätt med Mario Puzos ”Gudfadern” (innehåller mer än vad den gör på vita duken) och glöm för guds skull inte John Dickies mathistoriska ”Delizie!” och hans ”Cosa Nostra”. Inte direkt böcker om fotboll, men i särklass för att förstå il calcios kontext.

”Leoparden” tillhör mina ”femtioelfte-gången-böcker”. Sidor så fyllda av visdom att de måste läsas regelbundet, i mitt fall varje sommar.

”Femtioelfte-gången-böckerna” är en handfull som må sitta på piedestal , men inte så mycket och inte så högt att de aldrig kan bytas ut.

Under ganska många år nu har ”Leoparden” sällskap av Jean-Claude Izzos Marseille-triologi, med dess svidande samhällskritik och så livfulla och inspirerande skildringar av mat, dryck och musik, Per Anderssons ”Stenbeck” och Sören Nordins ”Mitt liv i sulkyn”, där Sveriges främste idrottsman genom tiderna vänder och vrider på det mesta.

När idrottsmän, eller för den delen företagsledare och politiker, skriver eller låter spökskriva böcker, blir det nästan alltid någon slags vykort.  – Jag gjorde det här, vid den här tidpunkten … ”Mitt liv i sulkyn” är något helt annat, när ”Mäster” hanterar  både samhällsutveckling och den egna sporten på ett sätt som gör den oändligt giltig oavsett område och tid. Trygg i värderingar och kunskap slår han sig inte till ro, utan tar sig nyfiket an både sam- och framtid.

Avel, uppfödning, idealhästen exteriört, (barn- och) hästuppfostran, träning, utveckling av ny hästutrustning, matchning, förhållande till hästägare, hästägarekonomi, sporten och spelet, banunderlag, banfaciliteter och systemets förhållande till och påverkan på individen.

Sören Nordin avhandlar dem alla, och just idag funderar jag mest över hans syn på hästkost, toppning och vad som skulle kunna hända inom aveln.

”Professorn” är minst sagt skeptisk till modern kost där ”drivhusuppfödda” hästar övergöds mot bättre vetande för att behaga hästuppköpare som kräver stora hästar tidigt, med återkommande skador som följd. Hans insisterande på att det inte går att toppa en häst till ett specifikt lopp eller en specifik tidpunkt, utan att det är bäst att hålla igång hela tiden, är det inte många i modernt trav som håller med om.

Och vad säga om ”Ingenjörns” tro på att avla travare på passgångarblod? Kort sagt, en ynnest att läsa och reflektera över i väntan på Stochampionatet någon mil och några veckor bort.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Fredrik ”Frasse” Fransson.

Fokustema
Insändare
Läs senare

”Idiotiskt ur flera aspekter”

I 30 år har jag arbetat som hästskötare, men jag har aldrig upplevt en sådan röra som det är idag. Att fortsätta med den senare starttiden på V75 är idiotiskt ur flera olika aspekter.
Av
Fredrik Lindvall

Vintertid anser jag att tävlingarna borde börja strax efter lunch som ”förr i tiden”. Dels för att banan kanske kan vara i lite bättre kondition på eftermiddagen, men idag – med den sena starten – kan det bli så att V75-loppen avgöras på två olika banunderlag och det gynnar ingen.

Däremot kan jag tänka mig senare start under högsommartid om det är varmt ute och detta enbart ur hästens perspektiv. Det är hästarnas ve och väl som ska sättas i centrum och inte spelet. Något att tänka på för de högt uppsatta personerna som styr travsporten!

Tänka måste vi också göra på alla tjejer och killar som måste åka på trav med sina hästar och som i värsta fall kommer hem väldigt sent på natten.

Rent ut sagt är det för j-vligt dåligt att ingen lyssnar på de aktiva först och det är inte konstigt att det är svårt att hitta personal med nuvarande förutsättningar. Det vore bra om någon av travsportens höjdare fick uppleva hur det är ute på fältet, men det är väl för mycket begärt?

Fokustema
Insändare
Läs senare

Stort misstroende och risk för negativa följder

Styrelsen i Svensk Travsport tappar i förtroende hos de aktiva. Den skapar ett ”vi och dom”.
Av
Roland Nordström

Överkörning av de aktiva skapar ett stort misstroende. De aktiva stöder inte er, de tror inte på er förmåga att skapa rätt förutsättningar för deras verksamhet. De tror inte på ert sätt att redovisa faktaunderlag för beslut.

Nu har ni bara en väg att gå för att få tillbaka de aktivas förtroende, redovisa de fakta som tydligt bevisar det speltapp som skulle komma av en återgång till de ”gamla starttiden”.  Redovisa det öppet, transparant och för sedan en dialog med de aktiva snarast. De aktiva får betala med ökade kostnader och sliten personal, personalbrist tack vare den obekväma tiden. Rekryteringsbrist till hästskötaryrket är följden.

De aktiva anser att ni i styrelsen inte förstår deras situation, de anser att ni bör få prya en V75- lördag på avstånd från stallet. Åk till tävling på fredag och kom hem på söndag. I stallet på hemmaplan får detta sedan även återverkningar under kommande arbetsvecka.

De aktiva vill sända en faktura till er för obekväm arbetstid och extra helgarbete samt en faktura för extra personal i stallet hemma. Betala dessa fakturor så förstår ni en del av problemet. Den andra delen av problemet är att hästskötare vill sluta sitt jobb för att det inte får ihop detta med frånvaron från familjen och minskad fritid och avsaknad av återhämtning.  Det blir ett rekryteringsproblem att ta hand om för hela branschen.

Nu har vi ju nått dit att det spelas hemifrån, det spelar ingen roll för spelaren om han trycker på dataknappen klockan 13:30 eller 15:20. Spelaren åker inte på trav och förstör helgen med en sen lördag. Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren.

Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren

Kanske ni kan komma runt lite av de aktivas problem genom att betala en rejäl ersättning som kompensation för helgarbetet och ersätta extrapersonalen för helgarbetet. Den pengen får ni ju in med ökad ersättning från det ökande spelet enligt er syn på det hela.

Agera nu innan ni skapat ett stort avgrundsdjup mellan styrelsen och de aktiva.

 

Starttid för V75 orubbad