Den direkta hästägarmiljarden. Linn Andersson, jurist, hästägare och moderat politiker i Örebro skriver på sin blogg om detta: ”travsporten har nu i flera år tvingats ge 50 miljoner kronor årligen, eller ungefär sju procent av prismedlen från ATG, till stiftelsen. Det är alltså en stiftelse varför insynen i den är extremt begränsad.”
Den totala summan kan beräknas till 1,061 miljarder. LRF:s bidrag är noll kronor. Beträffande HNS tjänstemannalöner skriver Linn Andersson vidare: ”Lantbrukets Affärstidning (ATL) lyckades i varje fall få fram att HNS VD, sedan 2007 Stefan Johanson, år 2014 var hela den svenska hästnäringens bäst betalda tjänsteman med en årslön på 1.660.000 kronor bara genom HNS.”
Totalt har HNS kostat hästägarna mer än en miljard, men det räcker inte.
Det kommer mer…
Hyresmiljonerna HNS har i 20 år huserat i Hästsportens Hus på Solvalla. ATG har stått för hyran.
Klinikmiljonerna. Som om inte detta vore nog skänker ATG bort sina Hästkliniker till HNS. Bakgrunden är ATG under Sandgrens tid byggde upp 22 hästkliniker runt om i landet samt inrättade ett antal fortbildningstjänster för att kunna besätta klinikerna med hästinriktade veterinärer.
Ryktet förmäler att det kostade 300 miljoner att bygga upp dessa tillgångar. Pengarna togs från prismedlen. Med lite bokföringsteknisk fingerfärdighet går det att visa röda siffror så att ATG:s styrelse kan tycka det vara skönt att bli av med ett förlustbolag. Vi är nu uppe i dryga 1,3 hästägarmiljarder.
Det kommer mer…
Försäkringssnurran. HNS har nu en tillgång i form av ett AB med attraktionskraft på marknaden och stora dolda värden. Denna tillgång överlåter HNS till sitt dotterbolag NS Riksanläggningar AB som i sin tur överlåter det till sitt dotterbolag NS Horse AB.
Därifrån säljs inkråmet i bolaget – det vill säga de olika klinikerna – styckevis till bland annat Evidensia. För år 2014 redovisar ATG Hästklinikerna AB således tillgångar på drygt 70 miljoner, omsättning 40 miljoner och en vinst på över 20 miljoner med en anställd, sannolikt vd:n Stefan Johanson.
Idag är samtliga dessa tre bolag likviderade. Vart tog pengarna vägen? Till att förbilliga veterinärvården? Knappast.
Om detta skriver Per Johansson, vd för ATG Hästklinikerna AB 2004 till mars 2009 i ett inlägg på FB den 28 september 2017:
”Den kraftiga prishöjningen på veterinära tjänster kan fullt ut tillskrivas ATG:s och ST:s styrelse.”
Det uppstod en prishöjarsnurra med effekten att hästägarna betalade tre gånger för sin veterinärservice. Första gången genom att avstå pengar till uppbygganden av klinikerna, andra gången genom att åsamka veterinärbolagen kostnader för inköpen av klinikerna och tredje gången genom höjda försäkringspremier till följd av veterinärbolagens ökade kostnader och vinstkrav.
Djurförsäkringar
Svenska djurägare är lite annorlunda än andra. De är sedan 1890 vana vid försäkringar och litar på sina försäkringsbolag. 90 procent av hundarna och 60-70 procent av hästarna i Sverige är försäkrade. Premierna uppgår till cirka 4 miljarder. I Frankrike och Tyskland är försäkringsgraden bara 5 procent.
Med känslor inblandade inses att djurägarna i det längsta undviker avlivning som lösning på sjukdomsproblem. När veterinärkostnaderna dessutom är fördelade över ett stort kollektiv försäkringstagare inses att veterinärmarknaden inte är särskilt priskänslig. Riskkapitalister inser detta. Evidensia och Anicura ser dagens ljus. HNS ser chansen att ta bra betalt för sin kliniker.
Vad använder HNS pengarna till?
En del används uppenbarligen till att bygga upp HNS inflytande, det vill säga pengarna bildade helt enkelt en köttgryta kring vilken man kunde samla personer med kunskaper och inflytande inom akademien, den veterinära och hippologiska världen och i regeringskansliet samt öka sitt inflytande över hästsektorns egna tillgångar genom att sätta in lojala personer i deras respektive styrelser.
Nätverken. Det handlar om ett nätverk av personer och det gällde Strömsholms företagsimperium, det gällde Wången och det gällde Flyinge.
Här figurerar från början LRF:s Bo Dockered, Olof Karlander och Mats Denninger samt därefter och mer i kulisserna Centerns Leif Zetterberg, före detta vd för LRF och känd för affärerna med Spira och Inlandsinnovation, LRF:s före detta HR-chef och RF:s ordförande Karin Matsson Weijber samt SvRF:s ordförande och AGRIA:s VD Anders Mellberg.
Idag gäller det inte minst Anders Källström – vd för LRF 2014, nu ordförande i HNS och styrelseledamot i ST och ATG. När han 2019 avgick som vd för LRF yttrade han: ”Jag har levt med LRF i hela mitt liv. Nu vill jag jobba in i mål och räknar med en välplanerad succession på VD-posten.”
VD för LRF blev då Anna-Karin Hatt före detta C-minister och liksom Anders Källström tillhörande den centerpolitiska bördsaristokratin – Anders med sonen och riksdagsledamoten Emil, Anna Karin med dottern Ida Alterå i äktenskapet med den förre förbundsordföranden i CUF Ola Alterå. Ida är idag förbundsordförande för CUF.
Anders Mellberg, vd för AGRIA, var i många år ordförande i Ridsportförbundet och satt i HNS styrelse. Hans vice ordförande Ulf Brömster var väl insatt HNS arbete och målsättning så det uppstod en viss panik när valberedningen i Ridsportförbundet föreslog en helt annan person att avlösa Anders Mellberg. Genom en intensiv kampanj bland fullmäktigedelegaterna lyckades ledningen dock få Brömster vald.
Flyinge Kungsgård disponeras genom riksdagsbeslut 1983 och avtal med staten av en stiftelse – Stiftelsen Sveriges Avels- och Hästsportcentrum. Den 175 hektar fastigheten utanför Lund blev mycket snart ett huvudmål för HNS ansträngningar. Hur HNS lyckades med att runda ett riksdagsbeslut beskriver jag i nästa avsnitt.
Under tiden kan läsarna ägna sig åt krönikan – Vem granskar makten?
***
På måndag:
Fjärde bravaden – Hur rundar man ett riksdagsbeslut?