Fokustema
Krönika
Läs senare

Gör om, gör rätt!

Var det rätt av Svensk Travsport att förändra licenssystemet vid årsskiftet? Sulkysports krönikör Klaus Koch är av en helt annan uppfattning även om han gillar en del av det nya licenssystemet.
Av
Klaus Koch
Upplåst för dig som är prenumerant
Lukas Svedin representerade Sverige i Amatör-VM i början av veckan.
Lukas Svedin representerade Sverige i Amatör-VM i början av veckan.

Klaus Koch har skrivit i Sulkysport under tre års tid och få personer har större kunskap om internationell travsport än Koch. Fortsättningsvis kommer Klaus Koch att skriva om både svensk och utländsk travsport i Sulkysports digitala satsning.

***

Jag må tillhöra den gamla skolan och jag kan till och med vara lite dum i huvudet, men jag begriper inte det nya svenska licenssystemet. Vem kom på det och vad är syftet med det?

Vid årsskiftet gjordes systemet för travlicensinnehavare om i Sverige. För att diskutera det skulle jag gärna vilja beskriva det, men jag klarar inte av det. Av den simpla anledningen, att jag inte begriper vad syftet med förändringen är och vad det i det hela taget går ut på.

Det ”gamla” licenssystemet hade förvisso sina brister, men det fanns en grundläggande logik i det. A-licens för proffstränare, B-licens för amatörtränare och C-F-licenserna för olika kategorier av lärlingar, ungdomskuskar och montéryttare. Förutsättningarna för att få A-licens var bra och klockrena, medan reglerna for B-licens hade en hel del övrigt att önska.

Amatör – en som tränar sina hästar på sin lediga tid

För mig har en amatörtränare alltid varit en person som har ett jobb utanför travet och tränar sina hästar på ledig tid, vilket vill säga tidiga mornar, på kvällar och under helgerna. Många fler än två hästar lär det inte bli tid till under sådana förutsättningar. Ändå har vi sett alla möjliga avarter av amatörtränare och vid ett tillfälle fanns det en person med B-tränarlicens som hade över 100 hästar på träningslistan.

Det nya licenssystemet ser som sagt en hel del annorlunda ut. A-licens är i princip som tidigare, medan B-licensen har – enligt min uppfattning – förändrats ytterligare i fel riktning. I princip är den en kopia av A-licensen, men med betydligt mindre krav på licensinnehavaren. Nu kan en person med B-licens träna ett obegränsat antal ”egna” hästar och dessutom fem hästar i andra personers ägo.

För mig finns det två ytterst viktiga saker som en A-licens säkrar:

  • Att tränaren är tillräckligt utbildad till att utföra uppgiften
  • Att risken för så kallad ”svartträning” elimineras

Travtränare är ett yrke precis som tandläkare eller elektriker som förutsätter rätt behörighet. Även om du håller på att dra kablar i ditt hus på din fritid berättigar det inte dig till att göra detsamma i någon annans hus.

De allvarliga förändringarna, körsvenslicenserna

Men nu kommer vi till de riktigt allvarliga förändringarna, körsvenslicenserna. I det tidigare licenssystemet fanns det förvisso ett par ogenomtänkta saker. Till exempel att en professionell körsven som inte längre hade A-licens alltid kallades lärling.

Tidigare proffstränaren Sven-Erik Landin körde på lärlingslicens som 78-åring. Hade han då varit under utbildning i 60 år? Självklart inte!

Det gamla licenssystemet borde ha delat in denna kategori i två delar: En för dem som var under utbildning och en för dem som gått klar utbildningstiden. Samma med amatörlicensen, som accepterade att personer som varit A-tränare fick köra i rena amatörlopp utan någon form av karens.

Från om med 1 januari 2020 är Sverige (förmodligen) det enda landet utan amatörlicensinnehavare. Vi har just haft Lukas Svedin i Florida tävlande i Amatör-VM, vilket hans meriter under 2019 var kvalificerande för.

Sverige kan inte skicka någon deltagare

Nästa gång det körs Amatör-VM kan inte Sverige skicka någon deltagare, då landet saknar amatörlicensinnehavare. Ett anrikt lopp som K.G.Bertmarks Minneslöpning tvingas gå i graven? Ovannämnde Lukas Svedin får däremot vara med i kval till lärlingsloppet Travrondens Guldklocka, som körts under 60 år.

 

Vem kom på detta och varför blev förslaget sjösatt? Vad är det för fel på att ha en lärlingslicens? Eller amatörlicens? Har man utvärderat hur stor betydelse det har att kunna kora en amatörchampion eller lärlingsmästare? Hur blir det med allt utbyte länderna mellan i form av kuskmatcher? Förvisso kan man i en övergångstid gå de som hade en ”gammaldags” licens fram till 2019 till mötes, men sen?

En extrem låg gräns

Sedan är det indelningen: En kategori för körsvenner som kört minst 100 lopp de senaste fem åren (20 de senaste två åren) och en för ”övriga”. Det är för mig att en extrem låg gräns. Kategorierna flyter ju nästan ihop. Hade inte 500, 100 eller rentav fler lopp varit bättre?

En sak är dock bra med nya licenssystemet: Att man måste kunna framvisa F-skattsedel om man vill köra häst åt andra. I det tidigare systemet kunde amatörer i många proffslopp fritt köra andra än sina egna hästar och därvid skapades ett konkurrensförvridande moment.

Klaus Koch. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Hade det gamla licensysystemet varit kvar hade mitt förslag varit att ST drar fem procent på alla prispengar och skickar dem till proffskuskarna, medan de procent som amatörer kört in exempelvis kunde gå till landets travskolor.

Alla förändringar ska få sin chans. Det kan ju vara att vi kritiker tänker fel. Men låt inte förändringen bli permanent genom slentrian, vilket ofta skett tidigare. Fungerar det inte måste det bli gör om, gör rätt!

Fokustema
Krönika
Läs senare

Så drabbas hästar av coronaviruset

Hästar smittade med coronaviruset – och så människor smitta hästar.
Sulkysports krönikör, veterinären Anne Haglund, skriver om ett brännhett ämne och ger tips och råd om coronaviruset.
Av
Anne Haglund
Upplåst för dig som är prenumerant
Anne Haglund skriver om coronaviruset och hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Anne Haglund skriver om coronaviruset och hästar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under tre år har veterinären Anne Haglund skrivit om hästens hälsa och veterinära frågor i Sulkysport. Nu fortsätter hon ge sin syn på hur de fyrbenta har det i Sverige och ge viktiga tips när det gäller att sköta och skydda hästar i Sulkysports digitala satsning.

***

Coronavirus är en grupp virus som finns i många olika varianter. De olika arterna av viruset infekterar olika arter av djur. Viruset smittar alltså normalt inte mellan djurslagen eller mellan människa och djur. Detta verkar dock ha skett i Kina i det aktuella utbrottet.

Man misstänker att fladdermus spridit viruset till myrkott som sedan ätits av människa. Väldigt aggressiva virus kan föröka sig just i fladdermöss eftersom de har ett extremt starkt immunförsvar och inte själva blir sjuka och dör så lätt. Det finns inga bevis för att coronaviruset överförts direkt från fladdermus till människa.

Det senaste året har man sett utbrott på i övrigt friska hästar

Coronavirus har förmodligen under lång tid orsakat sjukdom hos hästar, men det är först på senare tid laboratorierna har haft möjlighet att analysera och hitta viruset. Sjukdomen drabbar hästar oftast på vintern.

Man har tidigare trott att corona bara drabbar unga hästar med nedsatt immunförsvar, men under det senaste året har man sett utbrott på i övrigt friska hästar.

Symtomen är ospecifika, hästen blir trött, äter dåligt och kan få hög feber (upp till 41 grader), dock inte alltid. Det är tunntarmen som blir infekterad och därför yttrar sig sjukdomen oftast som diarré, men kan även ge förstoppning.  Blodvärdena blir förändrade, de vita blodkropparnas antal sjunker och proteinhalten sjunker.

Eftersom det smittar blir ofta flera hästar i samma stall sjuka, dock kan sjukdomen förlöpa utan att hästen visar symtom men den kan sprida sjukdomen vidare. Inkubationstiden är kort, två-tre dagar. De flesta hästar blir friska igen inom en vecka, men det förekommer allvarligare fall där tarmen skadas så mycket att bakterier från tarmfloran läcker ut i blodomloppet.

Detta orsakar blodförgiftning och uttorkning. Det kan också ge symtom från nervsystemet som vinglighet och kramper.

En smittad häst kan sprida smitta i en hel månad

Hästar smittar varandra genom att få i sig viruset från avföringen genom munnen. En smittad häst kan sprida smitta i en hel månad.

För att få redan på om det är coronainfektion kan veterinären skicka in ett prov på antingen en liten mängd träck eller så använder man en speciell provtagningspinne (E-swab) och tar prov från ändtarmen.

Eftersom smittan är ett virus finns det inget egentligt botemedel, men drabbade hästar som inte vill äta kan man ge understödjande behandling för att de lättare själva ska klara att bekämpa smittan. Man ger då dropp och antiinflammatorisk medicinering.

Infektionen är mycket smittsam och stallet bör isoleras minst fyra veckor efter att alla hästar tillfrisknat, detta för att viruset fortsätter att utsöndras i avföringen. Man kan döda virus i miljön med rengöring och vanliga desinfektionsmedel. Man vet inte hur längre hästens coronavirus lever i miljön, men tester som är gjorda på människans coronavirus har visat att det kan överleva 17 dagar i urin vid rumstemperatur och ännu längre vid kyligare temperatur.

Människor kan föra viruset med sig och smitta ner andra hästar

Människor kan föra viruset med sig och smitta ner andra hästar. Man ska alltså byta skor och kläder samt tvätta händerna noga när man hanterat hästar med infektionen. Man vet inte hur lång immunitet hästen får efter en infektion. Människor kan inte smittas av hästens coronavirus.

Coronavirus verkar vara mycket smittsamt hos alla djurslag. Hos hundar ger smittan diarré och kräkningar. Kalvar och ungdjur drabbas av antingen luftvägsinfektion eller diarré. Hos katter blir det en tarminfektion som kan yttra sig som diarré, men i vissa fall muterar coronaviruset hos katten och orsakar en sjukdom som kallas FIP (felin infektiös peritonit). Denna sjukdom leder alltid till döden antingen i ett långsamt förlopp som kan ta flera månader eller ett snabbare förlopp som går på några dagar till veckor. När denna diagnos är ställd bör katten avlivas av djurskyddsskäl.

Foto Lotta Brundin Gyllensten

Anledningen till att den nuvarande coronasmittan hos människan har utvecklat sig till en smitta över hela jorden, en så kallad pandemi, är att människorna inte tidigare varit utsatta för smittan och därför inte har någon immunitet.

Vår globala livsstil med mycket resande är också ett effektivt sätt att sprida smitta. Nu gäller det att människorna i världen uppnår immunitet genom smitta eller att ett vaccin kan tas fram för att spridningen ska upphöra.

Hos djuren har coronasmittorna funnits länge och det är anledningen den inte utvecklas till en pandemi, djurpopulationen har resan en viss immunitet.

Ha det skönt i vårsolen och glöm inte att tvätta händerna ofta!