Fokustema
Krönika
Läs senare

Gör om, gör rätt!

Var det rätt av Svensk Travsport att förändra licenssystemet vid årsskiftet? Sulkysports krönikör Klaus Koch är av en helt annan uppfattning även om han gillar en del av det nya licenssystemet.
Av
Klaus Koch
Upplåst för dig som är prenumerant
Lukas Svedin representerade Sverige i Amatör-VM i början av veckan.
Lukas Svedin representerade Sverige i Amatör-VM i början av veckan.

Klaus Koch har skrivit i Sulkysport under tre års tid och få personer har större kunskap om internationell travsport än Koch. Fortsättningsvis kommer Klaus Koch att skriva om både svensk och utländsk travsport i Sulkysports digitala satsning.

***

Jag må tillhöra den gamla skolan och jag kan till och med vara lite dum i huvudet, men jag begriper inte det nya svenska licenssystemet. Vem kom på det och vad är syftet med det?

Vid årsskiftet gjordes systemet för travlicensinnehavare om i Sverige. För att diskutera det skulle jag gärna vilja beskriva det, men jag klarar inte av det. Av den simpla anledningen, att jag inte begriper vad syftet med förändringen är och vad det i det hela taget går ut på.

Det ”gamla” licenssystemet hade förvisso sina brister, men det fanns en grundläggande logik i det. A-licens för proffstränare, B-licens för amatörtränare och C-F-licenserna för olika kategorier av lärlingar, ungdomskuskar och montéryttare. Förutsättningarna för att få A-licens var bra och klockrena, medan reglerna for B-licens hade en hel del övrigt att önska.

Amatör – en som tränar sina hästar på sin lediga tid

För mig har en amatörtränare alltid varit en person som har ett jobb utanför travet och tränar sina hästar på ledig tid, vilket vill säga tidiga mornar, på kvällar och under helgerna. Många fler än två hästar lär det inte bli tid till under sådana förutsättningar. Ändå har vi sett alla möjliga avarter av amatörtränare och vid ett tillfälle fanns det en person med B-tränarlicens som hade över 100 hästar på träningslistan.

Det nya licenssystemet ser som sagt en hel del annorlunda ut. A-licens är i princip som tidigare, medan B-licensen har – enligt min uppfattning – förändrats ytterligare i fel riktning. I princip är den en kopia av A-licensen, men med betydligt mindre krav på licensinnehavaren. Nu kan en person med B-licens träna ett obegränsat antal ”egna” hästar och dessutom fem hästar i andra personers ägo.

För mig finns det två ytterst viktiga saker som en A-licens säkrar:

  • Att tränaren är tillräckligt utbildad till att utföra uppgiften
  • Att risken för så kallad ”svartträning” elimineras

Travtränare är ett yrke precis som tandläkare eller elektriker som förutsätter rätt behörighet. Även om du håller på att dra kablar i ditt hus på din fritid berättigar det inte dig till att göra detsamma i någon annans hus.

De allvarliga förändringarna, körsvenslicenserna

Men nu kommer vi till de riktigt allvarliga förändringarna, körsvenslicenserna. I det tidigare licenssystemet fanns det förvisso ett par ogenomtänkta saker. Till exempel att en professionell körsven som inte längre hade A-licens alltid kallades lärling.

Tidigare proffstränaren Sven-Erik Landin körde på lärlingslicens som 78-åring. Hade han då varit under utbildning i 60 år? Självklart inte!

Det gamla licenssystemet borde ha delat in denna kategori i två delar: En för dem som var under utbildning och en för dem som gått klar utbildningstiden. Samma med amatörlicensen, som accepterade att personer som varit A-tränare fick köra i rena amatörlopp utan någon form av karens.

Från om med 1 januari 2020 är Sverige (förmodligen) det enda landet utan amatörlicensinnehavare. Vi har just haft Lukas Svedin i Florida tävlande i Amatör-VM, vilket hans meriter under 2019 var kvalificerande för.

Sverige kan inte skicka någon deltagare

Nästa gång det körs Amatör-VM kan inte Sverige skicka någon deltagare, då landet saknar amatörlicensinnehavare. Ett anrikt lopp som K.G.Bertmarks Minneslöpning tvingas gå i graven? Ovannämnde Lukas Svedin får däremot vara med i kval till lärlingsloppet Travrondens Guldklocka, som körts under 60 år.

 

Vem kom på detta och varför blev förslaget sjösatt? Vad är det för fel på att ha en lärlingslicens? Eller amatörlicens? Har man utvärderat hur stor betydelse det har att kunna kora en amatörchampion eller lärlingsmästare? Hur blir det med allt utbyte länderna mellan i form av kuskmatcher? Förvisso kan man i en övergångstid gå de som hade en ”gammaldags” licens fram till 2019 till mötes, men sen?

En extrem låg gräns

Sedan är det indelningen: En kategori för körsvenner som kört minst 100 lopp de senaste fem åren (20 de senaste två åren) och en för ”övriga”. Det är för mig att en extrem låg gräns. Kategorierna flyter ju nästan ihop. Hade inte 500, 100 eller rentav fler lopp varit bättre?

En sak är dock bra med nya licenssystemet: Att man måste kunna framvisa F-skattsedel om man vill köra häst åt andra. I det tidigare systemet kunde amatörer i många proffslopp fritt köra andra än sina egna hästar och därvid skapades ett konkurrensförvridande moment.

Klaus Koch. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Hade det gamla licensysystemet varit kvar hade mitt förslag varit att ST drar fem procent på alla prispengar och skickar dem till proffskuskarna, medan de procent som amatörer kört in exempelvis kunde gå till landets travskolor.

Alla förändringar ska få sin chans. Det kan ju vara att vi kritiker tänker fel. Men låt inte förändringen bli permanent genom slentrian, vilket ofta skett tidigare. Fungerar det inte måste det bli gör om, gör rätt!

Fokustema
Insändare
Läs senare

Stort misstroende och risk för negativa följder

Styrelsen i Svensk Travsport tappar i förtroende hos de aktiva. Den skapar ett ”vi och dom”.
Av
Roland Nordström
Upplåst för dig som är prenumerant

Överkörning av de aktiva skapar ett stort misstroende. De aktiva stöder inte er, de tror inte på er förmåga att skapa rätt förutsättningar för deras verksamhet. De tror inte på ert sätt att redovisa faktaunderlag för beslut.

Nu har ni bara en väg att gå för att få tillbaka de aktivas förtroende, redovisa de fakta som tydligt bevisar det speltapp som skulle komma av en återgång till de ”gamla starttiden”.  Redovisa det öppet, transparant och för sedan en dialog med de aktiva snarast. De aktiva får betala med ökade kostnader och sliten personal, personalbrist tack vare den obekväma tiden. Rekryteringsbrist till hästskötaryrket är följden.

De aktiva anser att ni i styrelsen inte förstår deras situation, de anser att ni bör få prya en V75- lördag på avstånd från stallet. Åk till tävling på fredag och kom hem på söndag. I stallet på hemmaplan får detta sedan även återverkningar under kommande arbetsvecka.

De aktiva vill sända en faktura till er för obekväm arbetstid och extra helgarbete samt en faktura för extra personal i stallet hemma. Betala dessa fakturor så förstår ni en del av problemet. Den andra delen av problemet är att hästskötare vill sluta sitt jobb för att det inte får ihop detta med frånvaron från familjen och minskad fritid och avsaknad av återhämtning.  Det blir ett rekryteringsproblem att ta hand om för hela branschen.

Nu har vi ju nått dit att det spelas hemifrån, det spelar ingen roll för spelaren om han trycker på dataknappen klockan 13:30 eller 15:20. Spelaren åker inte på trav och förstör helgen med en sen lördag. Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren.

Tidpunkten har enligt de aktiva stor betydelse för dem och har liten eller ingen betydelse för spelaren

Kanske ni kan komma runt lite av de aktivas problem genom att betala en rejäl ersättning som kompensation för helgarbetet och ersätta extrapersonalen för helgarbetet. Den pengen får ni ju in med ökad ersättning från det ökande spelet enligt er syn på det hela.

Agera nu innan ni skapat ett stort avgrundsdjup mellan styrelsen och de aktiva.

 

Starttid för V75 orubbad