Fokustema
Krönika
Läs senare

Koch: Vad är det för nya besökare vi vill ha på våra tävlingsbanor?

Klaus Koch var förra veckans krönikör om nyckelordet för att locka annan publik än travfanatiker till banan: UPPLEVELSE!
Av
Cecilia Kristoffersson
Upplåst för dig som är prenumerant
Charlottenlunds travbana som försöker locka annan publik än travfanatikerna med exempelvis ”Fredagsbar” för studenter. Foto: Hanold/ALN
Charlottenlunds travbana som försöker locka annan publik än travfanatikerna med exempelvis ”Fredagsbar” för studenter. Foto: Hanold/ALN

Här kan ni läsa Klaus Kochs krönika som publicerades i Sulkysport nummer 18:

Travsporten har många problem att dras med, men jag vågar påstå att den påtagliga publikminskningen just nu är det problem som diskuteras mest.

Frågan är dock hur stort problemet är och om alla domedagsprofetior om att det aldrig går att vända den negativa trenden verkligen stämmer? Jag tror inte det, och det beror på att vi är helt fel ute med hänsyn till vilken publik vi sträver efter att få till banan.

Fakta

Klaus Koch

Ålder: 62 år
Bor: Vid Solvalla
Gör: Driver bolaget On Track World- wide AB, konsult inom internationell travsport. Numera vd på Charlottenlund.
Första egna hästen: American Trick (1980). Den snällaste hästen som någonsin sprungit framför en sulky.
Bästa travminnet: Travsporten har givit mig så otroligt många fina minnen att det är omöjligt att välja bara ett.
Intressen förutom trav: Klassisk musik, 60-tals-musik och trafikflygplan.

Expandera

Ta min hemmabana – en av dom – Solvalla. Jag bor 300 meter från stallgrinden och går dit varje tävlingsdag. Vintertid stannar jag dock bara ett eller ett par lopp, tills jag har ätit klart, för att sedan knalla hem och se resten av loppen på datorn.

Vissa dagar kan jag dock stanna hela kvällen om jag till exempel fastnar i tränarrummet eller i annat trevligt sällskap. Från maj till september ser jag alla lopp om det är bra väder för då är vi ett ganska stort gäng som avnjuter loppen från terrassen framför restaurang Pershing.

Konceptet ådrar sig intresse från unga, företrädesvis studerande, människor

I lördags var jag på galoppremiär i Klampenborg. Regnet vräkte inledningsvis ner men det kom ändå massvis, framför allt rätt så unga människor, för att bevittna loppen. Trots att det var närmare 35 minuter mellan loppen var det ingen som blev uttråkad, det tjoades och hejades mycket. Det spelades ganska uppenbart också en och annan tia, men det kändes ändå som om att just spelandet var det sekundära nöjet.

Likadant är det på Charlottenlund, där jag sedan en månad tilbaka är verkställande direktör. Lunden har samtliga sina 40 årliga tävlingsdagar under helgerna, från fredag till söndag (med undantag från en enstaka torsdag). Fredagstävlingarna börjar (med undantag av två helgdagar) med första start 15:45, lördagstävlingarna körs på kvällen och de relativt få söndagstävlingar på vanlig eftermiddagstid.

Lundens ”grand stand” – läktarbyggnad – var när den byggdes 1955 Europas största i sitt slag. Till Derbyt 1956 kom det 31.000 åskådare. Det säger sig självt att när det nuförtiden kommer mindre än 1.000 personer till tävlingarna så ”försvinner” dessa fullständigt i den enorma byggnaden.

Och där kom nyckelordet: UPPLEVELSE!

Galoppbanan i Klampenborg började för några år sedan med ett koncept som kallades för ”Saturday Night Racing”. Tävlingarna började då med första start klockan 17.00 och ett av syftena med detta var att attrahera unga människor som ville festa eller var på väg ut för att festa. Konceptet blev en jättesuccé och det blev liv i luckorna på riktigt. Många av de unga spelade – som redan omnämnts – i toton men vanligtvis bara några få riksdaler och någon anmärkningsvärd omsättningsökning stod de inte för.

Charlottenlund har infört något som kallas ”Fredagsbar”. Konceptet ådrar sig intresse från unga, företrädesvis studerande, människor som erbjuds billig eller till och med gratis öl eller vin under reglerade former. Även detta tilltag har blivet en stor succé som genererar många nya besökare.

Just begreppet ”nya besökare” är kärnsubstansen i min argumentation. Vad är det för nya besökare vi vill ha på våra tävlingsbanor? Jo, jag uppfattar det som att våra travpolitiker och chefer strävar efter att snabbt öka antalet spelare. Det kan de fett glömma! Det är helt fel fokus. Vi ska däremot attrahera människor som vill komma åt en upplevelse och då alltid i sällskap med andra. Man ser det tydigt på både Charlottenlund och Klampenborg.

Större eller mindre grupper som själv väljer sin plats inom de stora anläggningarna. Ofta syns de på ställen långt borta från mållinje och spelluckor. Men de har kul, äter och dricker (vilket skapar omsättning utanför totoluckorna), spelar lite och går sedan hem med en bra upplevelse.

Och där kom nyckelordet: UPPLEVELSE! För det är inte bara de nya gästernas upplevelse det rör sig om. Det rör sig även om de – numera tyvärr allt för få – inbitna travbesökarnas upplevelse. Vi ”importerar” helt enkelt stämning och fest. Ingen kan få någon upplevelse i en tom hall eller på en öde uteplats. Vilka det är som skapar stämning är därför underordnat.

Att tro att vi på travbanorna kan fylla publikplatserna med enbart travfanatiker och spelare är naivt. Inte ens Elitloppspubliken består till hundra procent av den sortens männinskor. Vi vill ha tillbaka spelarna från hemmadatorerna. Det kan vi få om vi erbjuder en trevligare upplevelse på banan. Ovanstående exempel från de köpenhamnska banorna visar på det.

Lite cyniskt kan man säga att vi struntar i om de bara kommer en gång. Det kommer nya nästa gång och de som har varit där och fått en positiv upplevelse kommer att bli små ambassadörer utan att för den skull ha blivit intagna i en mejlslinga som de inte har någon lust att vara en del av.

***

Fotnot: Denna veckas krönikör är Håkan ”Lillis” Olsson.

Fokustema
Krönika
Läs senare

I en annorlunda tid

Hur tänker opinionen i travsporten idag? Ta en titt på sociala medier.
I veckans gästkrönika på Sulkysport skriver Klaus Koch bland annat om "facebook-tribunalen".
Av
Klaus Koch
Upplåst för dig som är prenumerant
Charlottenlunds travbana på Facebook.
Charlottenlunds travbana på Facebook.

Klaus Koch – idag verkställande direktör på Charlottenlund – har skrivit i Sulkysport under tre års tid och få personer har större kunskap om internationell travsport än Koch. Fortsättningsvis kommer Klaus Koch att skriva om både svensk och utländsk travsport i Sulkysports digitala satsning.

***

Vanligtvis brukar jag inte ha problem med att få till ett vettigt alster när jag sätter mig vid tangentbordet, men just denna gång känns det svårare. Jovisst, det händer mycket i travsporten men det rör sig om händelser som inte passar in i min ”tycka-till-stil” så jag kom på att titta lite på hur opinionen – den som ger sig till kännedom på de sociala medierna – tänker istället.

Travsporten och resten av världen har under senare år fått ett helt nytt verktyg i händerna: de sociala medierna med främst Facebook, Instagram och Twitter. Själv har jag varit på Facebook sedan julafton 2011. Jag har provat Twitter, men det tilltalar inte riktigt mig.

Det senare skulle jag egentligen hemskt gärna vilja, då jag egentligen är en mycket debattglad person

Facebook använder jag, men inte fullt ut. Jag ser först och ”Fejan” som ett medium där jag kan socialisera. Lägga upp roliga bilder och historier, som vi alla kan skratta åt, läsa intressanta artiklar som andra delat, lyssna på musik etcetera.

Två typiska Facebook-aktiviteter undviker jag dock: att posta inlägg om familj och barn och att delta i debatter. Det senare skulle jag egentligen hemskt gärna vilja, då jag egentligen är en mycket debattglad person. Längre nere i krönikan förklarar jag varför jag inte debatterar på Facebook.

Först vill jag dock konstatera att jag efter att ha tillträtt som vd för Charlottenlund Travbana för drygt ett år sedan har jag fått upp ögonen för Facebooks positiva kvaliteter. Att bedriva en FB-sida för ett företag som en travbana är har visat sig vara en mycket lågt hängande frukt.

Ett aktivt och kontinuerligt arbete mot den konsumentgruppen som förväntas använda Facebook som informationsportal är mycket resultatgivande. Travsporten har under de senaste 30 åren letat efter kanaler genom vilka den kan attrahera ny publik. Lösningen finns på Facebook och förmodligen också på andra sociala medier som jag har mindre insikt i.

Genom att lägga upp material som brukaren själv kan förhålla sig till i den mån det passar banar vi för en lätt och okomplicerad väg in i vår sport. ”Spela V75” eller ”Gå med i travskolan nu” kan icke-insatta inte förhålla sig till.

Det kan de däremot till (nästan) kommentarslösa stämningsbilder och erbjudanden som inte erfordrar någon som helst kompetens för att kunna njuta av. I Charlottenlund kör vi nästan dagligen med sådana inslag och att döma efter antalet visningar är vi på helt rätt väg.

Men Facebook har tyvärr också negativa ”kvaliteter”. På den senaste tiden har dessa varit påtagliga. Jag (och andra) kallar det för ”Facebooktribunalen”. Att delta i en diskussionstråd kan vara mycket givande när den är saklig och korrekt, men allt för ofta förstörs den positiva diskussionen nästan omedelbart av personer som känner sig manade att vräka ur sig vidrigheter och osakligheter av sällan skådat slag.

Oavsett om det förekommer inom andra branscher också så är det bara inte okej. Jag förstår inte vad som får folk till att agera på det sättet. Känner de inte till ”rule number one” om att internet aldrig glömmer?

Vad vill man uppnå? Mår man bra av att läsa sitt eget skit?

Vad är syftet med att bedriva en total urskillningslöshet som ofta förstör en annars bra debatt och sårar anständiga och positiva människor? Vad vill man uppnå? Mår man bra av att läsa sitt eget skit?

Utan minsta fog döms andra människor. Även när det finnas fog för kritik måste man väl ändå kunna använda sig av en anständig retorik. Många sätter sig i situationer som är direkt förolämpande och tyvärr sker det som oftast ostraffad.

Klaus Koch. Foto: Mia Törnberg

Frågan är hur stark Facebooktribunalen är? Kan den med sin urskillningslösa retorik ”skrämma” bestämmande instanser till att ta förhastade beslut? Jag tror inte det. Som tur är finns det alltid vettiga människor som förmår att lägga en sordin på de värsta vidrigheterna genom saklig och förnuftig argumentation.

Jag tillåter mig att sälla mig själv till den sortens människor, men jag deltar ändå inte i debatten beroende på att jag aldrig representerar enbart mig själv.

Anses man att representera ett företag eller en institution bör man enligt min uppfattning hålla sig från emotionellt laddade diskussioner och enbart kommunicera fakta på informationsvägar man kan kontrollera.

En Facebooktråd är tyvärr inte en sådan, vilket är synd då det i den bästa av världar är något av det mest ideella sättet att få ut sitt budskap på.

Fokustema
Debatt
Läs senare

Likhet inför lagen

Så kom då domarna snabbt. Mycket bra med hårda straff efter det vidriga vi fått se och uppleva. Tränaren säger att lärlingen varit hos honom i 14 dagar för att lära sig hans filosofi. Kanske var detta examensprovet? Att sedan Svensk Travsport inte haft någon rättssäker process när man kommit fram till domen är inget att förvånas över. Juridik har inte varit förbundets starka sida genom åren.
Av
Anders Lindblad
Upplåst för dig som är prenumerant

Men någon form av likhet inför lagen borde ändå gälla. Att samma straffskala borde gälla när man plågar hästar och utsätter travsporten för vanrykte. Och Gud förbjude att det ligger någon form av främlingsfientlighet bakom denna dom.

Ett annat exempel från några år tillbaka i tiden men med samma ledning – dåvarande generalsekreteraren är nu vice vd och juristen på Svensk Travsport är densamme. Hästar skadas allvarligt och plågas ihjäl under en färjetransport från Estland till Sverige. Det visar sig att fordonet de transporterats i var undermåligt och att hästarna inte kunde andas och helt enkelt fick panik.

Någon tillsyn under överfarten har heller inte skett. När de kommer i land och upptäcker förödelsen körs döda och levande hästar inte till veterinär eller djursjukhus utan transporteras tiotalet mil till en gård ute i skogen där de göms undan.

Att de två överlevande hästarna efter några dagar kommer under veterinärvård (den ena av dessa måste omedelbart avlivas på grund av sina skador) beror inte på ansvariga personer utan helt andra människor. Zarina Bi överlevde och undersöktes direkt av veterinär efter misshandeln bara som en jämförelse.

Vad hände med ansvarig tränare (svensk) och ”lärlingen” som utförde transporten? Ingenting! Jo, förresten. Bara några veckor efter händelsen så föräras ”lärlingen” med en svensk proffstränarlicens.

Men något ansvarsutkrävande har inte skett vare sig av de direkt ansvariga eller de som underlät att bestraffa. Detta har allvarligt kritiserats i en utredning som överdomstolens nuvarande ordförande genomförde strax efter händelsen.

Några röster från föreningar för hästägare eller tränare höjdes inte heller. Jag vägrar tro på att det beror på att tränaren – enligt egen utsago till undertecknad – var kompis med tjänstemännen på Svensk Travsport och expert i tv-studion eller att juristen kört amatörlopp med tränarens hästar.

Fokustema
Debatt
Läs senare

Rädda svensk travsport nu – och våra travhästar!

Nu får det verkligen vara nog. När filmen från V75-tävlingarna i Örebro i lördags visade hur Zarina Bi utsattes för regelrätt djurplågeri fick jag som hästveterinär – med 35 års erfarenhet av tävlingshästar – en ångestattack.
Av
Anders Ekfalk
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Ekfalk. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Anders Ekfalk. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Söndag morgon visade de på TV4 samma film. Hur många tittare har kanalen?
Det är detta vidriga beteende mot ett oskyldigt djur som svenska folket får se och vad skall dom tro? Är detta något som vanligt förekommer inom svenskt trav? I så fall kommer svenskt trav att få många fiender och organisationer som kan komma att kräva ett förbud mot travsport.

Nu får det vara nog!

Alessandro Gocciadoro skulle aldrig ha släppts in i Sverige. Nu har han verkligen förbrukat alla chanser att fortsätta här som travtränare. Vi vet alla att han varit föremål för en snart ett år lång utredning gällande otillåten medicinering. (Vad blev resultatet förresten?)

Vi har sett film där han i något som likar raseri slår sin häst för att vinna ett travlopp i Italien. Sedan igår när hans lärling utövar djurplågeri. Här måste det strikta tränaransvaret gälla; lärling som misshandlar, men tränaren står ansvarig.

Nu en öppen fråga till högst ansvarig på ST, ATG och veterinäravdelningen på ST. Hur tänker ni nu agera och vilka bli konsekvenserna för Alessandro Gocciadoro?

Ni har otroligt kort tid på er att tänka ut detta och agera. Annars kan ni ödelägga svensk travsport. Visa att ni är kraftfulla ledare med råg i ryggen och kärlek till hästen.

Om ni inte agerar kraftfullt nu så kräver jag att ni ställer era platser till förfogande inom Svensk Travsport med omedelbar verkan.

Mina förslag är:

  1. Anmälningsförbud på alla Alessandro Gocciadoros hästar
  2. Ta tillbaka och makulera inbjudan till Elitloppet 2020
  3. Meddela att han inte längre är välkommen på svenska travbanor

Jag älskar hästarna och travsport men hatar djurplågare, fifflare och folk som ljuger.

Förväntar mig ett mycket snabbt styrkesvar.

Fotnot: Anders Ekfalk är Leg Veterinär, Veterinär Medicine Doktor med Specialistkompetens i hästens sjukdomar.