Fokustema
Krönika
Läs senare

Stoppa tränarna från barfotakörning

Så ska fler fuskare stoppas och bestraffa tränare som inte klarar av att bedöma barfotakörning. Det är två av punkterna veterinären Anne Haglund resonerar kring i sin krönika.
Av
Anne Haglund
Upplåst för dig som är prenumerant
Skor på! Det ska gälla för de tränare som inte kan hantera barfotakörning, utan vars hästar kommer till stallet med blödande hovar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Skor på! Det ska gälla för de tränare som inte kan hantera barfotakörning, utan vars hästar kommer till stallet med blödande hovar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under tre år har veterinären Anne Haglund skrivit om hästens hälsa och veterinära frågor i Sulkysport. Nu fortsätter hon ge sin syn på hur de fyrbenta har det i Sverige och ge viktiga tips när det gäller att sköta och skydda hästar i Sulkysports digitala satsning.

***

Samhällsutvecklingen går mot utökat hållbarhets- och långsiktighetstänk. Vi ska vara rädda om det vi har och vårda det. En annan viktig och framträdande fråga i samhället är djurvälfärd och djurskydd. Inte mycket engagerar gemene man mer än om djur far illa eller inte tas om hand på rätt sätt. Hänger travsporten med?

Jag tycker att vi har en del att reflektera över och jobba med. Hästvälfärdsavdelningen på Svensk Travsport är den klart minsta avdelningen med tre anställda, det kan man fundera över när hästvälfärden är den högst prioriterade om man läser hemsidan.

Jämförelsevis så finns det elva anställda på avel, sju på ekonomi och elva på IT-avdelningen. Hästvälfärdsavdelningen jobbar på bra med stort ansvarsområde och ett helt avlångt land att täcka och flera nya projekt. Dopingprover och oanmälda besök ute på gårdarna i kombination med behandlingsjournaler verkar vara vägen att gå för att lyckas stoppa problemet med doping och användandet av otillåtna substanser.

Det måste också bli lättare att fälla för dopingbrott inom travsporten

Det måste också bli lättare att fälla för dopingbrott inom travsporten, idag måste misstankegraden vara ”utom allt rimligt tvivel”. Inom humanidrotten räcker det med en lägre misstankegrad. Om något så borde det vara omvänt mellan djursport och människosport. Det finns större anledning att skydda djuren, då de är helt utlämnade till människan. ”Utom allt rimligt tvivel” är det nästan omöjligt att uppnå.

Har man utrustning och preparat som man inte ska inneha så ska man dömas. Ingen tar väl hem mediciner och preparat för att titta på dem? Innehav måste dömas mycket hårdare än idag.

Upprepat blödande hovar efter barfotakörning är också något som det är alldeles för låg bestraffning för. Vid första förseelsen är bestraffningen 5.000 kronor, andra gången 15.000 kronor, därefter får ST bestämma. Vad händer då? Inget verksamt hittills i alla fall.

Om man är så dålig på att bedöma om en häst kan gå barfota och är så dålig på att lära sig eller gud förbjude är så ignorant, så att man efter två blödande hovar, inte fattar att det inte går, då ska man såklart dömas rejält.

Minst sex månaders förbud mot barfotakörning borde vara rätt nivå på bestraffning

Minst sex månaders förbud mot barfotakörning borde vara rätt nivå på bestraffning. Allt tjafs om att hästägarna drabbas för tränarens okunskap är oväsentligt.

Hästägaren får välja en tränare som har omdöme att köra barfota om hans häst ska gå barfota, så enkelt är det. Hästarna ska inte lida för ägarnas ekonomiska intressen.

I enlighet med långsiktighetstänket så borde vi tänka över travsportens hårda satsning på unghästtävlande. Premiechansningen med dubbla prispengar i vissa lopp, högre prispengar i treåringslopp, många högt doterade lopp för unghästar, allt detta stimulerar hård träning av unga hästar.

Till en svenskfödd treåring 2018 utbetalades det i genomsnitt 55.500 kronor, en fyraåring 63.000 kronor och en äldre häst 16.500 kronor. Tänk då på att de allra bästa äldre hästarna tar en stor del av prispengarna i och med att det körs V75 varje vecka med relativt hög prissumma. Det blir inte mycket kvar för ”den vanliga” äldre hästen.

Hästar växer och utvecklas kroppsligt till sexårsåldern, under den tiden utvecklas hästen bäst av anpassad träning

Hästar växer och utvecklas kroppsligt till sexårsåldern, under den tiden utvecklas hästen bäst av anpassad träning, det behövs ofta längre viloperioder eller perioder av alternativ låggradig träning. Det är små marginaler tills att skador inträffar när hästen både ska växa och träna maximalt. Hård träning och tävling med unga djur innebär alltså stor skaderisk och måste göras med försiktighet om hästens bästa ska beaktas.

Foto Lotta Brundin Gyllensten

De höga förtjänstmöjligheterna för unghästar ökar ägarnas och tränarnas benägenhet att utmana gränserna. Det blir stor utslagning om det satsas mot unghästmiljonerna. Vill vi ha det så?

Den hårda unghästsatsningen har även en annan nackdel. Det är att det motverkar amatörsporten. Högre förtjänstmöjligheter för den äldre hästen stimulerar amatörsporten, antalet B-tränade hästar har på den senaste tioårsperioden sjunkit med 34 procent och antalet B-tränare har gått ner med 38 procent under samma period.

Det är inte bra! Vi behöver travhästar ute på gårdarna på landsbygden för att öka intresset för hästar och travsport. Kontaktytan mot allmänheten för varje amatörtränad häst är betydligt större än för de proffstränade hästarna.

Fokustema
Krönika
Läs senare

I en annorlunda tid

Hur tänker opinionen i travsporten idag? Ta en titt på sociala medier.
I veckans gästkrönika på Sulkysport skriver Klaus Koch bland annat om "facebook-tribunalen".
Av
Klaus Koch
Upplåst för dig som är prenumerant
Charlottenlunds travbana på Facebook.
Charlottenlunds travbana på Facebook.

Klaus Koch – idag verkställande direktör på Charlottenlund – har skrivit i Sulkysport under tre års tid och få personer har större kunskap om internationell travsport än Koch. Fortsättningsvis kommer Klaus Koch att skriva om både svensk och utländsk travsport i Sulkysports digitala satsning.

***

Vanligtvis brukar jag inte ha problem med att få till ett vettigt alster när jag sätter mig vid tangentbordet, men just denna gång känns det svårare. Jovisst, det händer mycket i travsporten men det rör sig om händelser som inte passar in i min ”tycka-till-stil” så jag kom på att titta lite på hur opinionen – den som ger sig till kännedom på de sociala medierna – tänker istället.

Travsporten och resten av världen har under senare år fått ett helt nytt verktyg i händerna: de sociala medierna med främst Facebook, Instagram och Twitter. Själv har jag varit på Facebook sedan julafton 2011. Jag har provat Twitter, men det tilltalar inte riktigt mig.

Det senare skulle jag egentligen hemskt gärna vilja, då jag egentligen är en mycket debattglad person

Facebook använder jag, men inte fullt ut. Jag ser först och ”Fejan” som ett medium där jag kan socialisera. Lägga upp roliga bilder och historier, som vi alla kan skratta åt, läsa intressanta artiklar som andra delat, lyssna på musik etcetera.

Två typiska Facebook-aktiviteter undviker jag dock: att posta inlägg om familj och barn och att delta i debatter. Det senare skulle jag egentligen hemskt gärna vilja, då jag egentligen är en mycket debattglad person. Längre nere i krönikan förklarar jag varför jag inte debatterar på Facebook.

Först vill jag dock konstatera att jag efter att ha tillträtt som vd för Charlottenlund Travbana för drygt ett år sedan har jag fått upp ögonen för Facebooks positiva kvaliteter. Att bedriva en FB-sida för ett företag som en travbana är har visat sig vara en mycket lågt hängande frukt.

Ett aktivt och kontinuerligt arbete mot den konsumentgruppen som förväntas använda Facebook som informationsportal är mycket resultatgivande. Travsporten har under de senaste 30 åren letat efter kanaler genom vilka den kan attrahera ny publik. Lösningen finns på Facebook och förmodligen också på andra sociala medier som jag har mindre insikt i.

Genom att lägga upp material som brukaren själv kan förhålla sig till i den mån det passar banar vi för en lätt och okomplicerad väg in i vår sport. ”Spela V75” eller ”Gå med i travskolan nu” kan icke-insatta inte förhålla sig till.

Det kan de däremot till (nästan) kommentarslösa stämningsbilder och erbjudanden som inte erfordrar någon som helst kompetens för att kunna njuta av. I Charlottenlund kör vi nästan dagligen med sådana inslag och att döma efter antalet visningar är vi på helt rätt väg.

Men Facebook har tyvärr också negativa ”kvaliteter”. På den senaste tiden har dessa varit påtagliga. Jag (och andra) kallar det för ”Facebooktribunalen”. Att delta i en diskussionstråd kan vara mycket givande när den är saklig och korrekt, men allt för ofta förstörs den positiva diskussionen nästan omedelbart av personer som känner sig manade att vräka ur sig vidrigheter och osakligheter av sällan skådat slag.

Oavsett om det förekommer inom andra branscher också så är det bara inte okej. Jag förstår inte vad som får folk till att agera på det sättet. Känner de inte till ”rule number one” om att internet aldrig glömmer?

Vad vill man uppnå? Mår man bra av att läsa sitt eget skit?

Vad är syftet med att bedriva en total urskillningslöshet som ofta förstör en annars bra debatt och sårar anständiga och positiva människor? Vad vill man uppnå? Mår man bra av att läsa sitt eget skit?

Utan minsta fog döms andra människor. Även när det finnas fog för kritik måste man väl ändå kunna använda sig av en anständig retorik. Många sätter sig i situationer som är direkt förolämpande och tyvärr sker det som oftast ostraffad.

Klaus Koch. Foto: Mia Törnberg

Frågan är hur stark Facebooktribunalen är? Kan den med sin urskillningslösa retorik ”skrämma” bestämmande instanser till att ta förhastade beslut? Jag tror inte det. Som tur är finns det alltid vettiga människor som förmår att lägga en sordin på de värsta vidrigheterna genom saklig och förnuftig argumentation.

Jag tillåter mig att sälla mig själv till den sortens människor, men jag deltar ändå inte i debatten beroende på att jag aldrig representerar enbart mig själv.

Anses man att representera ett företag eller en institution bör man enligt min uppfattning hålla sig från emotionellt laddade diskussioner och enbart kommunicera fakta på informationsvägar man kan kontrollera.

En Facebooktråd är tyvärr inte en sådan, vilket är synd då det i den bästa av världar är något av det mest ideella sättet att få ut sitt budskap på.

Fokustema
Debatt
Läs senare

Likhet inför lagen

Så kom då domarna snabbt. Mycket bra med hårda straff efter det vidriga vi fått se och uppleva. Tränaren säger att lärlingen varit hos honom i 14 dagar för att lära sig hans filosofi. Kanske var detta examensprovet? Att sedan Svensk Travsport inte haft någon rättssäker process när man kommit fram till domen är inget att förvånas över. Juridik har inte varit förbundets starka sida genom åren.
Av
Anders Lindblad
Upplåst för dig som är prenumerant

Men någon form av likhet inför lagen borde ändå gälla. Att samma straffskala borde gälla när man plågar hästar och utsätter travsporten för vanrykte. Och Gud förbjude att det ligger någon form av främlingsfientlighet bakom denna dom.

Ett annat exempel från några år tillbaka i tiden men med samma ledning – dåvarande generalsekreteraren är nu vice vd och juristen på Svensk Travsport är densamme. Hästar skadas allvarligt och plågas ihjäl under en färjetransport från Estland till Sverige. Det visar sig att fordonet de transporterats i var undermåligt och att hästarna inte kunde andas och helt enkelt fick panik.

Någon tillsyn under överfarten har heller inte skett. När de kommer i land och upptäcker förödelsen körs döda och levande hästar inte till veterinär eller djursjukhus utan transporteras tiotalet mil till en gård ute i skogen där de göms undan.

Att de två överlevande hästarna efter några dagar kommer under veterinärvård (den ena av dessa måste omedelbart avlivas på grund av sina skador) beror inte på ansvariga personer utan helt andra människor. Zarina Bi överlevde och undersöktes direkt av veterinär efter misshandeln bara som en jämförelse.

Vad hände med ansvarig tränare (svensk) och ”lärlingen” som utförde transporten? Ingenting! Jo, förresten. Bara några veckor efter händelsen så föräras ”lärlingen” med en svensk proffstränarlicens.

Men något ansvarsutkrävande har inte skett vare sig av de direkt ansvariga eller de som underlät att bestraffa. Detta har allvarligt kritiserats i en utredning som överdomstolens nuvarande ordförande genomförde strax efter händelsen.

Några röster från föreningar för hästägare eller tränare höjdes inte heller. Jag vägrar tro på att det beror på att tränaren – enligt egen utsago till undertecknad – var kompis med tjänstemännen på Svensk Travsport och expert i tv-studion eller att juristen kört amatörlopp med tränarens hästar.

Fokustema
Debatt
Läs senare

Rädda svensk travsport nu – och våra travhästar!

Nu får det verkligen vara nog. När filmen från V75-tävlingarna i Örebro i lördags visade hur Zarina Bi utsattes för regelrätt djurplågeri fick jag som hästveterinär – med 35 års erfarenhet av tävlingshästar – en ångestattack.
Av
Anders Ekfalk
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Ekfalk. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Anders Ekfalk. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Söndag morgon visade de på TV4 samma film. Hur många tittare har kanalen?
Det är detta vidriga beteende mot ett oskyldigt djur som svenska folket får se och vad skall dom tro? Är detta något som vanligt förekommer inom svenskt trav? I så fall kommer svenskt trav att få många fiender och organisationer som kan komma att kräva ett förbud mot travsport.

Nu får det vara nog!

Alessandro Gocciadoro skulle aldrig ha släppts in i Sverige. Nu har han verkligen förbrukat alla chanser att fortsätta här som travtränare. Vi vet alla att han varit föremål för en snart ett år lång utredning gällande otillåten medicinering. (Vad blev resultatet förresten?)

Vi har sett film där han i något som likar raseri slår sin häst för att vinna ett travlopp i Italien. Sedan igår när hans lärling utövar djurplågeri. Här måste det strikta tränaransvaret gälla; lärling som misshandlar, men tränaren står ansvarig.

Nu en öppen fråga till högst ansvarig på ST, ATG och veterinäravdelningen på ST. Hur tänker ni nu agera och vilka bli konsekvenserna för Alessandro Gocciadoro?

Ni har otroligt kort tid på er att tänka ut detta och agera. Annars kan ni ödelägga svensk travsport. Visa att ni är kraftfulla ledare med råg i ryggen och kärlek till hästen.

Om ni inte agerar kraftfullt nu så kräver jag att ni ställer era platser till förfogande inom Svensk Travsport med omedelbar verkan.

Mina förslag är:

  1. Anmälningsförbud på alla Alessandro Gocciadoros hästar
  2. Ta tillbaka och makulera inbjudan till Elitloppet 2020
  3. Meddela att han inte längre är välkommen på svenska travbanor

Jag älskar hästarna och travsport men hatar djurplågare, fifflare och folk som ljuger.

Förväntar mig ett mycket snabbt styrkesvar.

Fotnot: Anders Ekfalk är Leg Veterinär, Veterinär Medicine Doktor med Specialistkompetens i hästens sjukdomar.